We zijn alweer toe aan de zevende editie van The Passion dit jaar, in Leeuwarden om precies te zijn. Het paasspektakel van de EO en RKK wordt elk jaar groter en heeft inmiddels internationale navolging gekregen. Het evenement dat het Bijbelverhaal rondom Pasen vertelt zet Nederlandse hits en bekende Nederlanders in om het lijdensverhaal van Jezus Christus bij het grote publiek onder de aandacht te brengen. Lotte deelt de diepzinnige gedachten die ze tijdens het kijken had – alsof je naast haar op de bank zat. Gezellig. 


20:20 uur De route van de processie die het passieverhaal begeleidt is tot nu toe geheim gehouden, voor de veiligheid. Het is dat de rest van de avond in het teken van hoop staat want dat gegeven stemt mij toch weinig hoopvol moet ik zeggen. Maar goed, inmiddels is de route geen geheim meer en kan je online meelopen met de kruistocht. Anoniem of, door met Facebook te verbinden, met je eigen profielfoto. Én er is een liveblog, waar de liedteksten zullen verschijnen en andere hoogtepunten. Hoezo de kerk is niet meer van deze tijd?

20:22 uur Ik zie nu dat er na The Passion een Passiontalk komt. Daarin gaat besproken worden wie deze aflevering Judasgedrag vertoonde en wie niet trouw was aan zijn bondje (“de Petrus” noemt men dat).

20:25 uur In de aankondiging wordt nog maar eens gezegd dat de show live is, terwijl we als trouwe kijker toch allemaal weten dat een groot deel van The Passion vooraf wordt opgenomen. Kijk, daarom geloof ik dus niet.

20:34 uur IT GIET OAN!

20:35 uur Hé, dat is die van Kemper. Hij praat authentiek Fries, die bekende taal uit de tijd van Jezus.

20:38 uur Publieksparticipatie! In het Fries! Dat is veilig want dat verstaat toch niemand en dan wordt er sowieso niemand boos.

20:40 uur Soulzanger Dwight Dissels is Jezus vanavond. Roel van Velzen is Judas en Omri Tindal (wie?) is Petrus. Jezus heeft een lekkere blonde vrouwelijke apostel (kan gewoon) bij het eiland van Expeditie Robinson opgepikt. Judas maakt een selfie (volgens Matthäus 26:36). ‘Blije volgelingen’ noemt verteller Veldhuis ze. Haha klopt.

20:44 uur O nee nu begint het meest storende onderdeel van The Passion: dat er elke keer live wordt overgeschakeld naar de processie, waarbij een enorm lichtgevend kruis naar het Wilhelminaplein in Leeuwarden wordt gedragen. Blijkt ineens iedereen weer helemaal into God te zijn. Kefah Allush (wie?) is de verslaggever die zal zorgen voor de mooie verhalen, zegt Veldhuis. Ik verwacht eerder veel ongemakkelijkheid en Hollandse onbeholpenheid.

20:47 uur “Petrus is de BFF van Jezus”

20:48 uur Hé, haar zus is toch de agent van de familie?

20:53 uur Waar normaal in Jezus Christ Superstar Maria Magdalena de show steelt, mag in The Passion alleen moeder Maria meedoen. Zangeres Elske DeWall is hiervoor gestrikt. Ze zingt In Neije Dei, dat is leuk voor die Friez’n. Die zingt trouwens wel echt live. Dat hoor je vooral in haar uithaal – oei. Maar zo’n valse uithaal is ook wel een beetje traditie voor de Maria’s in The Passion.

20:58 uur Bro’s J-sus en Pet ‘r us zingen liedje van bro’s Ali B en Diggy Dex.

21:02 uur EN NU ZOENEN!

21:04 uur Terug naar de processie. Kefah plukt ‘spontaan’ een processieganger uit de stoet om een toevallig prachtig verhaal te vertellen. En als je online aanklikt dat je meeloopt doet Kefah net alsof je echt meeloopt.

21:07 uur De enige Friese celebrities mogen ook meedoen: Syb van der Ploeg en ‘oant moarn’ Piet Paulusma. Wel zonder tekst en in de viskraam.

21:09 uur Ondanks alle verhiptheid wordt voor het laatste avondmaal gewoon nog vijf droge broden en twee ongefileerde vissen gegeten. Wel eerst even fotootje (#mealoftheday) instagrammen.

21:13 uur ik begin te vermoeden dat Elske DeWall geen Nederlands spreekt

21:20 uur Marco Borsato is een onuitputtelijke bron voor muzikale hoogstandjes bij The Passion

21:29 uur Balkonscène anno 2017

21:31 uur Euh ja die kus hoort dus wel vóór het verraad hè, Judas. Know your Bible.

21:37 uur Gelukkig is die processie er bijna want die interviews van Kefah zijn echt niet te harden.

21:38 uur “Heeeeeeeeere’s Johnny!”

21:44 uur Judas staat op het dak! Daar, heel klein in de verte! Oké dat was flauw.

21:46 uur tijdens redactievergadering: “Op Marco Borsato raakt het publiek nooit uitgekeken toch?”

21:48 uur Hahaha Giel Beelen staat hier dus al de hele avond naar Marco Borsato te luisteren

21:52 uur Waarom mag Veldhuis eigenlijk nu pas zingen? Zonde.

22:01 uur Er staan wel echt verschrikkelijk veel mensen op dat plein.

22:04 uur Veldhuis sluit af met een met een lesje liefde.

22:06 uur Zouden ze Van Velzen op dat dak zijn vergeten?

22:07 uur Ik ben toe aan een borrel.

De foto boven dit artikel komt van www.thepassion.nl.