Anno 2017, als bijna dertiger, bevind ik me zo’n 17 jaar op het wereldwijde web. In deze serie blik ik terug op de favoriete websites in mijn newbie-jaren. Waar ging ik chatten? Waar bedacht ik coole (kewle!) plaatjes? Welke websites bezochten we in de vroege jaren ’00? En bestaan ze nog? Kortom: hoe zagen mijn vroege internetjaren rond de wisseling van het millennium eruit?

Scholieren.com

Welke Nederlandse ex-scholier kent Scholieren.com niet? Bekend van de eindeloze hoeveelheid samenvattingen, profielwerkstukken en met name boekverslagen (vandaag de dag: maar liefst 568 (!!!) van Het gouden ei). Zonder Scholieren.com waren er zeker weten veel meer zittenblijvers en dikke onvoldoendes geweest in schoolgaand Nederland. Ik ken vrijwel niemand die nóóit iets van Scholieren.com heeft geplukt, en anders liegen ze glashard. Als dertienjarige verzamelde ik karmapunten toen ik een recensie plaatste van de eerste cd van Alicia Keys in 2001, daarna ontdekte ik de rest van de website die al sinds 1998 in de lucht is. Helaas is mijn recensie niet meer terug te vinden.

Nog steeds wordt Scholieren.com druk bezocht door scholieren in nood. De website ziet er een stuk hipper uit dan vroeger en beschikt over Flipping the classroom-filmpjes en een Whatsapp-hulplijn. Scholieren.com is zó beroemd onder Nederlandse jongeren, dat er een Wikipediapagina bestaat.

Het forum

Zelf zat ik niet eens zozeer door de boekverslagen te bladeren, maar bracht ik uren door op het forum. Vandaag de dag ziet het forum er bijna precies hetzelfde uit als dertien jaar geleden, alleen was het toen geel met blauw. De teksten zijn ook niets veranderd sinds 2003, als ik naar de ondertitel van het Muziek-forum kijk: ”Hier kun je kletsen over je favoriete cd’s en bands! Van hardcore tot knuffelrock, van Aphex Twin tot Coldplay.”

Aphex Twin! Leeft dat nog? Daarnaast werden knuffelrock-cd’s toentertijd daadwerkelijk zorgvuldig samengesteld door betaalde krachten.

Mijn accounts

Ik heb diverse accounts gehad, maar een superfanatieke poster was ik nooit. Mijn allereerste account maakte ik aan in 2001, toen was ik 13 jaar. Een deel van mijn tienerjeugd staat nog steeds vastgelegd op internet, blijkbaar is het forum nooit zoveel geüpdatet. Mijn posts teruglezend, kom ik erachter dat ik erg van Tori Amos hield (nog steeds), dat ik flink bezig was met lijnen (nog steeds…), dat ik erg vaak een Mcflurry at (na elke proefweek), dat ik heus 1.68 minimaal lang zou worden (ik wacht nog steeds), en dat ik Johnny de Mol vervelend vond, toen werkzaam bij TMF (R.I.P.). Maar het mooiste: ik kreeg strafwerk van mijn leraar Duits en was daar heel boos over:

Sjonge! En blijkbaar was mijn 14-jarige ik fan van Nicolas Cage?

Ik dacht onmiddelijk aan de huistelefoon (memories) als ik naar No Doubt luisterde:

En ik ergerde me groen en geel aan Avril Lavigne, die écht niet punk was!

Een paar jaar later, in 2005, had ik een nieuwe account. Toen zat ik het meest in het ARTistiek-forum, Lifestyle en Muziek. En ik had een mening over Connie Palmen:

Mijn discman en mp3-speler waren kapot! Waar blijft de tijd!

Mijn meest gevreesde eindexamen? Latijn, en dat werd inderdaad gewoon een ramp. Maar gelukkig ben ik in één keer geslaagd. Eat that, Thierry Baudet.

Op Scholieren.com heb ik weinig meer te zoeken, maar wat ben ik dankbaar dat deze fantastische website nog steeds bestaat, en dat het forum nog teruggaat tot 2000. Wat het equivalent is van de steentijd in internettermen. Heb jij een account gehad en weet je je naam nog? Zoek jezelf op voor een trip down memorylane!

Bron foto: scholieren.com