Sinds vrijdagavond 8 april jongstleden, of eigenlijk zaterdag 9 april heel vroeg, ben ik officieel een crimineel. Dat wil zeggen: ik heb mijn eerste boete ooit ontvangen. Ik heb mij “schuldig gemaakt aan het plegen van een strafbaar feit” (sorry mam). Waar ik de rest van die avond luidkeels in de kroeg aan iedereen die het wilde horen, verkondigde dat ik een boete had gekregen voor openbare dronkenschap (want dat vond ik, zeker in die toestand, hilarisch), is het om eerlijk te zijn de sneuste boete in de historie der boetes. Ik kreeg een boete van €99,- voor, hou je vast, het vasthebben van een biertje zonder dopje. In een straatje in Utrecht waar dat niet mocht van het politiemannetje op het fietsje.

Het gebeuren

Als ik me nu nog gruwelijk had misdragen, had ik het nog enigszins terecht gevonden. Maar ik liep heel lief, arm in arm met een al even onschuldige vriendin, om de beurt nippend aan een biertje (oké, misschien lurkend). Op de stoep. Terwijl tegenover ons de straten onveilig werden gemaakt door brullende hooligans die lege blikken bier met hun voorhoofden tot straatstenen drukten, vonden de politiemannetjes ons toch nét effe meer een boete van €99,- verdienen. Ik overhandigde zelfs nog met brede grijns mijn legitimatie, omdat ik me niet kon voorstellen wat voor strafbaar feit ik op dat moment in vredesnaam aan het plegen was. Daar genoot het politiemannetje van, dat hoorde ik wel aan zijn duivelse lach toen hij wegfietste. Of het was een intense kreet van ellende omdat hij besefte wat een kutbaan hij had.

Nou goed, om een lang verhaal kort te maken: ik kreeg een boete en een bonnetje mee waarop het volgende stond: “Ik, ambtenaar (voor het geval de politieman zelf vergat wat hij eigenlijk aan het doen was denk ik), zag/hoorde/stelde na onderzoek vast (HAHAHA) dat op genoemde datum, tijdstip en plaats door betrokkende/verdachte (dat ben ik, ik ben de verdachte) de volgende gedraging/overtreding werd verricht die hieronder is vermeld blablabla”. Het meisje had zomaar een biertje in haar hand, zon-der-dop. Zonder. Dop. Gelukkig waren de agenten daar om de burgers te redden.

Hij vroeg ook nog of ik me wilde verdedigen. Toen heb ik wijselijk m’n mond gehouden.

Meer boetes

Nu ben ik geïntrigeerd (en geïrriteerd maar dat terzijde) door het feit dat de overheid €99,- rekent voor zo’n overtreding. Of ja, het is eigenlijk €90, met €9,- administratiekosten (… echt waar). Ik ben dus op onderzoek uitgegaan en stuitte op de fantastische website www.boetes.nl, waar alle boetes die je in Nederland kunt krijgen vermeld staan. Ik zette voor jullie de mooiste met de meest bizarre bedragen op een rijtje.

  • Lopen waar het verboden is: €25,- (levensgevaarlijk)
  • Gerookte aal kleiner dan 25 cm bezitten (onder het kopje “ondermaatse vis”): €280,- (gedraag je, met je ondermaatse vis)
  • Zich onbevoegd ophouden – bijvoorbeeld buiten paden in park: €45,- (Niet. Oké.)
  • Graven of spitten waar dit niet mag: €140,- (Echt. Niet. Oké.)
  • De hond meenemen buiten de toegestane periode: €90,- (honden na de avondklok zijn dus precies zo erg als flesjes bier zonder dop)
  • Geen zakje dragen voor het verwijderen van hondenpoep: €90,- (let op: hier hoeft de hond dus niet eens echt voor te poepen: de slechte voorbereiding van het baasje is crimineel genoeg)
  • Zonder redelijk doel rondhangen: €90,- (maar wie bepaalt dan of jouw doel van rondhangen redelijk is, vraag ik me af? Ik mag hopen geen agenten op fietsen, want ik heb er na mijn voorval weinig vertrouwen meer in dat zij kunnen inschatten wanneer iets een bedreiging is voor de brave burger)
  • Iemand in gebouw of woonwagen/schip bespieden met verrekijker: €140,- (op straat mag best)
  • Winkelwagentje te ver van de winkel meenemen: €90,- (HOE DURF JE)

Bovenop dit alles komt trouwens wel €9,- aan administratiekosten mag ik hopen, anders vind ik het niet eerlijk.

Beter openbaar dronken

Ik ben er daarnaast achtergekomen dat ik voor openbare dronkenschap precies hetzelfde bedrag zou moeten betalen (“zich dronken op de openbare weg bevinden waar dat verboden is”), dus misschien had ik toch daarvoor moeten gaan (is wel gezelliger). En, ik had precies zoveel moeten betalen als ik gesnapt was terwijl ik dronk op de openbare weg. Had dus nog best even dat biertje op kunnen drinken terwijl ik met de politiemannetjes stond te kletsen. Pas als je echt de orde gaat verstoren, wordt de boete flinker (€370,-) – en zo ver heen was ik nog láng niet (echt láng niet. Echt.).

Tot zover mijn avontuur met Utrecht, politiemannetjes op fietsjes die hun werk haten en een geopend flesje bier, dat ik van de mannetjes ook nog in de prullenbak moest flikkeren. Beetje jammer dat ik van die boete zo nog drie avondjes op stap had gekund. Maar goed, de mannetjes hebben hun sporen weer verdiend. En ik m’n lesje geleerd.

Nee, daar geloof ik zelf ook helemaal niks van.

PS.

Ik snap het heus wel hoor, politiemannetjes. Jullie doen gewoon je werk en je kunt geen uitzonderingen maken, ook niet als iemand zo onschuldig de wet overtreedt als ik. Maar het is gewoon zo lúllig.

PPS.

Donaties ter bijdrage aan deze boete kunnen gemaakt worden op Giro666 o.v.v. ‘De duivelse arm der wet’. Hartelijk dank.