Ik ga dit jaar weer eens het Songfestival kijken, in ieder geval de dinsdagavond: de eerste halve finale. Vol verrassingen…of niet echt. Want ons staan weer veel glitters te wachten, vervelend valse keeltjes en nerveusmakende dansgebaren. Wat vind ik ervan? Wordt het leuk? Wordt het niet leuk? Wie gaan er zeker door? Een overzicht met mijn meningen, en…..celebrate diversity!

Zweden: Robin Bengtsson – I can’t go on

Robin is zoals het een echte Zweed betaamt: lang, blond en in het bezit van vikingblauwe ogen. Robin Thicke-like komt hij daarmee zwoel het podium opgestapt. O jongens, sinds wanneer zijn boyband-dansjes weer zo hip? En 2009 heeft gebeld: ze willen autotune terug! En hey, is dat een loopband? Dat hebben we vaker gezien…Jan Smit vindt de choreografie in ieder geval goed.

Georgië: Tamara Gatsjetsjiladze – Keep the Faith

Daarna Georgië, die blijkbaar een geschiedenis hebben van het inzenden van politiek getinte nummers, wat niet mag. Keep the faith van Tako is zo’n Conchita Wurst-achtig nummer dat ieder jaar wel een keer langskomt op het Songfestival…inclusief glitterende galajurk en Celine Dion-esque handgebaren.

Australië: Isaiah – Don’t come easy

Australië….doet mee, met Eurovisie Songfestival? Ik klaag niet hoor. Isaiah van 17 jaar is voor het eerst in Europa (ach gossie) en moet meteen voor miljoenen mensen zingen op tv. Na het Zweedse boybandgeweld is zo’n schattig jongetje met zware stem een fijne afwisseling….ook inclusief Celine Dion-gebaren, en soms wat vals. Ach, toen ik 17 was, poetste ik toiletten in een hotel om aan mijn geld te komen, dus ik vind het best knap van Isaiah.

Albanië: Lindita – World

O nee, niet wéér zo’n dramatische jurk en handgebaren…en compleet onverstaanbare uithalen. Is het al tijd voor bier? Volgens Jan Smit verslikte ze zich.

België: Blanche – City Lights

België is een favoriet, maar Blanche is een meisje van 16 dat toch wel erg onzeker overkomt…Toch is het een lief, schattig liedje dat doet denken aan Londen Grammar (o wacht, Cornald Maas zegt net dat haar producer met hen heeft gewerkt, hoor mij een kenner zijn!). Ondanks het mooie liedje kijkt Blanche nogal bang in de camera en zingt ze niet zo goed. Jammer!

Montenegro: Slavko Kalezic – Space

YES HET IS WEER ZOVER. Mijn favoriete Songfestival-inzending is altijd een disconummer met blote lijven en een zwaar Oost-Europees accent. Montenegro gaat het festival winnen. Ik had het nummer nóg beter gevonden als er een paar naakte (vooruit een lapje voor het zaakje mag) dansers bij waren geweest. Nu is het te tammetjes voor de vuige teksten en dansmoves.

Songfestival slavic
Paar mannen erbij….had best gekund!

Finland: Norma John – Blackbird

Wat een vervelende hipsters, nu al. Verder best een mooi liedje met een hoog fluitje, maar een beetje saai. Meh.

Azerbeidzjan: Dihaj – Skeletons

Een Sia-wannabe, maar dan zonder masker en met een lispelend stemmetje, totdat ze ineens uitbreekt in een flinke uithaal. Maar verstaan doe ik haar slecht, is het Engels of toch iets anders? En er staat bovenaan het podium een man met een paardenmasker, wat is dit?????

Portugal: Salvador Sobral – Amar Pelos Dois

Weer een hipster, maar dan uit het andere uiterste puntje van Europa. Ik versta er niets van, maar dat maakt niets uit. Salvador lijkt een beetje van de wereld te zijn, maar hij doet het wel leuk. Volgens Cornald Maas (en die heeft er best verstand van) zou Salvador het Songfestival misschien kunnen winnen. Zozo.

Griekenland: Demy- This is love

Mooie vrouw, mooie stem, saai liedje. Maar dan zijn er ineens twee mannen met witte panty’s op het podium? En nu eindelijk ontblote bovenlijven! Gemiste kans Montenegro!

Polen: Kasia Mos – Flashlight

Kasia gooit haar boezem en benen in de strijd. Maar dat zou ik ook doen, als ik er zo uitzag. Verder zijn er dit jaar verdacht veel bloedmooie zangeressen die een bombastisch nummer zingen en op een gegeven moment compleet onverstaanbaar zijn. O wacht, dat is ieder jaar….

Moldavië: Sunstroke Project – Hey Mama

Drie blonde jongens met een saxofoon, viool en een absurd grote glimlach. Moldavië weet de Oostblok-clichés van zich af te schudden met een hip en behoorlijk catchy nummer…Na één minuut is dit al het nummer geworden waar de andere landen van gaan zweten. Mamamama don’t be so down!

Songfestival sunstroke project
Saxofoon en viool zijn niet echt…maar vooruit!

Ijsland: Svala – Paper

Weer een blondine met goede tieten. In een nietszeggend fladderensemble en nietszeggende tekst.

Tsjechië: Martina Barta – My Turn

Goede zangeres, maar typisch Sky Radio-liedje dat goed past tussen Marco Borsato en Angels van Robbie Williams. Ik zeg nog steeds Montenegro.

Cyprus: Hovig – Gravity

Cyprus zet een man tussen dit vrouwengeweld. Hovig wordt ondersteund door een vette lichtshow en dansers met strakke moves. Het begin doet enorm denken aan dit nummer, maar blijft een beetje saai.

Armenië: Artsvik – Fly with me

Best mooi liedje, best goede zangeres. Blijft ergens hangen, en dat is best knap als je zoveel mooie zangeressen hebt op een avond.

Slovenië: Omar Naber – On my way

Deze man deed blijkbaar mee in hetzelfde jaar als Glennis Grace, dat was al in 2005 (!!!). Zingt nu een musicalliedje, alsof ik zo naar Belle en het Beest kijk. Zodra hij wegloopt, ben ik het weer vergeten.

Letland: Triana Park – Line

De hekkensluiter is volgens Cornald Maas een behoedzame bosheks (?). Maar één blik op de zangeres en je snapt het helemaal. Letland is niet lekker verstaanbaar (Engels? Lets?) maar dat maakt niet uit, zolang je een paar pilletjes hebt geslikt. Doorsnee-dance met trippy lampjes en een valszingende, onverstaanbare zangeres.

Songfestival triana park
De behoedzame bosheks in actie

Bron afbeelding: Eurovisionworld.com en Youtube.com

De uitslag

En wie zijn er door? Moldavië, Azerbeidzjan, Griekenland, Zweden, Portugal, Polen, Armenië, Australië, Cyprus en België! Gefeliciteerd! Jammer genoeg kan ik niet de tweede halve finale en de finale van het Songfestival ‘recenseren’, maar alvast veel plezier dit jaar!