Een tijdje geleden heb ik mijn vriendin ten huwelijk gevraagd en ze zei ook nog ja. Feest! Vol goede moed hebben we ons gestort op de voorbereidingen voor het feest later dit jaar. Ik heb mezelf altijd gezien als een makkelijk persoon wat betreft mijn wensen voor feesten en partijen. Zolang de mensen gezellig zijn en de tap open kan, ben ik al een tevreden man. Al snel bleek dat er bij een bruiloft duizend-en-een dingen meer moeten worden geregeld dan een tap, een jurk en een groep gasten. Ook bij veel van deze dingen ben ik de moeilijkste niet, totdat er over één puntje een beslissing moet worden genomen: de muziek.

Op een gezellig feest is de muziek van ondergeschikt belang. Ik ben op genoeg personeelsuitjes, bruiloften, braderieën, kermissen of anderszins feestelijke avonden geweest waar de muziek van uitermate bedenkelijk niveau was. Op elk feestje staat iedereen aan het begin van de avond gezellig gezamelijk de kat uit de boom te kijken en stroomt de dansvloer vol naarmate de avond vordert en het gerstenat rijkelijker begint te vloeien. Daar waar je aan het begin van de avond er niet over zou peinzen om ‘Angels’ van Robbie Williams mee te blèren, doe je dit drie uurtjes later vol overtuiging, net als de rest van de zaal. Waarschijnlijk wordt er niet eerder gedanst of gezongen, of de muziek nou goed of slecht is. De muziekkeuze lijkt niet van belang, al ligt dit geheel anders als het je eigen feest betreft.

Herinneringen

Zelfs good old Frank Sinatra heeft wel een spijt.

Een van de mooie eigenschappen van muziek is dat je brein er goed herinneringen aan kan verbinden. Het horen van een foute zomerhit kan je in één klap terugwerpen naar die vakantie vol slechte beslissingen in Mallorca of bij het horen van Bro Hymn waan je jezelf spontaan weer op camping 4 op Lowlands. Muziek is niet voor niets een geliefd hulpmiddel binnen therapiën voor bijvoorbeeld mensen met Alzheimer; muziek en herinneringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je iets níet wilt, is het je bruiloft verbinden aan een nummer dat achteraf super lame blijkt. Het lijkt nu misschien een heel puik plan om als openingsdans te starten met Kabouter Plop, maar over een paar jaartjes is dat gegarandeerd niet meer het geval. Als je terugdenkt aan je eigen bruiloft wil je alleen goede herinneringen en het zou mooi zijn als je dan bedenkt dat de muziek die avond werkelijk uitmuntend was.

Coldplay-clausule

Het uitzoeken van een paar liedjes voor de ceremonie en de openingsdans is een makkie vergeleken bij de taak om een dj uit te zoeken die de rest van de avond de muziek verzorgt. Elke muziekliefhebber weet hoe moeilijk het is om de controle hierover af te staan aan iemand anders, laat staan aan iemand die je hier ook nog eens voor betaalt. Dansbaar of achtergrondmuziek? Foute hits of klassiekers? Er zijn zoveel opties en dus zoveel dingen die fout kunnen gaan. Mijn eerste ingeving was dan ook om ongeacht de dj-keuze een Coldplay-clausule in te stellen met een boete van 10 euro per afgespeeld Coldplay-nummer. Waarschijnlijk geen goed idee. Mijn tweede ingeving was om de betreffende plaatjesdraaier een ellenlange lijst met nummers te geven om te draaien. Waarschijnlijk ook geen goed idee. Mijn derde en laatste ingeving was een speciaal ‘afkappen!’ signaal afspreken met de dj, zodat hij deze slechte nummers snel kan doorspoelen. Waarschijnlijk ook geen goed idee.

Dj-loos

Na weken van zoeken, denken en observeren zijn we dus nog steeds dj-loos. Soms denk ik wel even aan al die kermissen en feestavonden die ondanks de foute muziek beregezellig waren. Misschien kennen die feesttentdj’s onze ‘innerlijke muzikale ik’ toch beter dan wijzelf. Misschien houden we diep in ons hart, zonder dat we het zelf weten of durven toe te geven, gewoon van oerslechte pulpmuziek, net als de rest van Nederland. Of misschien verandert je muzieksmaak direct zodra je een ring om je vinger hebt. Mocht dit allemaal niet het geval zijn, dan gaan we in geval van nood gewoon heel vaak proosten.

Als afsluiter het nummer waar we het gelijk over eens waren. Ik kan niet wachten om ‘m dan te horen 🙂

spotify:track:45yEy5WJywhJ3sDI28ajTm

 

 

Image credit: http://audiodj.com/blog/hire-dj-basics/