Het komende weekend is het weer zover en mag festivalminnend Nederland weer in Landgraaf de wei in om met een roze hoedje op Brandjes naar binnen te hijsen en stiekem toch genadeloos hard te verbranden. Ben jij een van die mensen die al een week lang met een roze hoedje op slaapt  van de voorpret, maar heb je eigenlijk geen idee wat je het komende weekend in godsnaam moet doen op het Megaland terrein? Bij deze een paar handige tips, zodat je in ieder geval iets te melden hebt als je je na het weekend weer onder de niet-festivalgangers moet begeven.

#1: De praatjes van Jan Smeets

Zeg je Pinkpop, dan zeg je eigenlijk Jan Smeets. De Godfather van Pinkpop geeft elke dag ‘s morgens een wervelende speech en Pinkpopdag zonder wijze woorden van Jan is als een festival zonder bier. Als je al wat vaker bent geweest kun je misschien een leuke poule opzetten met quotes die Mr. Pinkpop zal gaan flowen. Mijn geld gaat in ieder geval op “Jongens, willen jullie rustig naar de uitgang lopen!” en “Jongens, goed smeren!”

waar: elke dag , diverse podia, voor de openingsact en voor en na diverse artiesten

#2: Justin Bieber

Een beetje vreemd om een headliner te tippen natuurlijk, maar Justin Bieber is waarschijnlijk een van de meest besproken artiesten ooit op een Pinkpopaffiche. Niet Pinkpopwaardig volgens de een, gedurfde vernieuwing volgens de ander. Veel mensen zullen waarschijnlijk uit protest op tijd naar de camping gaan. Als ik de live footage op Youtube mag geloven is Justin niet meer dan een jonge kerel in een hoodie die last heeft van een chronische autotune infectie, maar het is in ieder geval een ervaring die veel bezoekers nog nooit hebben gehad. Beter dat je eens gaat kijken of zo’n popconcert wat voor je is als je er toch al voor hebt betaald, dan dat je nog een keer apart 80 euro moet aftikken. Nu Lemmy van Motörhead ons is ontvallen moeten de meisjes toch van iemand anders in katzwijm vallen, dus we zullen er toch aan moeten wennen.

Waar: zaterdag, 21:00 uur, mainstage

#3: Prophets of Rage

Make America rage again! Prophet of Rage is eigenlijk Rage Against The Machine zonder zanger Zach de la Rocha, maar in plaats daar van rappers van Public Enemy en Cypress Hill. Rage Against The Machine was altijd al net zo funky als een goede rapcrew en boos in de mic spitten kan echt wel aan de jongens van Cypress Hill en Public Enemy toevertrouwd worden. Eigenlijk zijn alle geluiden oud en vertrouwd, maar samen in een lichtelijk nieuw, maar toch een comfortabel festivaljasje. De nummers van hun debuutalbum plaat klinken puik, maar er zijn ook voldoende klassiekers om er gegarandeerd een feestje van te maken. Tijd voor een nieuwe aardbeving op Pinkpop!

Waar: maandag, 19:00, 3FM stage

#4: Gutterdämmerung

Gutterdämmerung is -zeker op Pinkpop- een vreemde eend in de festivalbijt. Het is project van de Zweed Björn Tagemose, die een stille film heeft gemaakt die ter plekke van muziek wordt voorzien door een band. Op zich al een leuke afwisseling op alle ‘normale’ acts die optreden, maar de cast van de film bestaat ook nog eens uit legendes uit de rockscene zoals Grace Jones, Lemmy Kilmister (Motörhead), Iggy Pop en Joshua Homme (Queens of the Stone Age). Als je rock-hart daar niet sneller van gaat kloppen weet ik het ook niet meer.

waar: maandag, 13:00, Brightlands stage

#5: Pinkpop live op tv

Soms heb je van die jaren dat het er gewoon niet in zit. Geen geld, geen vrienden, uitverkocht…er zijn zoveel redenen te bedenken waarom je er niet bij kunt zijn. Niet getreurd, gelukkig hebben we de beelden nog. Een paar van mijn beste Pinkpopherinneringen zijn samen met mijn vrienden of met mijn vader naar Nederland 3 kijken en schoorvoetend toegeven dat het gezeik over het programma eigenlijk een beetje overdreven is en dat je toch wel erg graag daar was geweest. Meestal is dit ook de avond dat je het goede voornemen maakt om volgend jaar tóch te gaan. Gelukkig is er tot die tijd een koud biertje uit de koelkast binnen handbereik om de pijn te verzachten. Volgend jaar beter!

waar: zaterdag vanaf 23:00, zondag vanaf 19:30, NPO 3

Image credit (header): pinkpop.nl