Wat een heisa om een stelletje bamboevreters. De recent in Nederland aangekomen reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen mochten gisteren voor het eerst naar buiten in Ouwehands Dierenpark Rheden. Onder het toeziend oog van 600 mensen en 50 journalisten die niets beters te doen hadden schuifelden de dieren om 17.30 uur hun binnenverblijf uit. Hoe zag hun dag eruit? Een reconstructie.

7.00 uur: het licht gaat aan in Pandasia

Godnondeju, alweer een nieuwe dag. Xing Ya heeft tot diep in de nacht zenuwachtig lopen ijsberen, dus Wu Wen heeft geen oog dichtgedaan. Het scheelt dat dat amper opvalt. Verzorger Berry gooit de eerste 15 kilo bamboe over het hek. Later zal er nog 45 kilo volgen. Wu Wen strompelt naar haar ontbijt en begint met een zucht aan de eerste tak. Het wordt een lange dag.

10.00 uur: daar heb je die Boekhoorn weer

Xing Ya is niet de enige die zenuwachtig is. Marcel Boekhoorn, de eigenaar van Ouwehands, drentelt voor het verblijf heen en weer. Hij heeft maar liefst 17 jaar gelobbyd om de beesten naar Nederland te krijgen. De Chinezen geven de beren dan ook niet zomaar cadeau, schreef het AD gisteren. “Wie een panda wil, moet zich voorbereiden op jarenlang geslijm en politieke lobby’s”, vertelde Paul Jepson van Oxford University die onderzoek deed naar ‘pandadiplomatie’. Boekhoorn schakelde zelfs Wim Kok, Jan-Peter Balkenende en Mark Rutte in om de pandakwestie bij de Chinezen aan te kaarten.

Omnomnomnom BOMEN!

13.00 uur: test… 1… 2… 3… test…

Buiten het verblijf is het ineens een takkeherrie. Wu Wen zucht nogmaals en begint aan de tweede lading bamboe. Xing Ya voelt zijn darmen borrelen. Shit, de zenuwen krijgen de overhand. Een paar meter verderop repeteert de voltallige pr- en communicatieafdeling alvast de opening van het gloednieuwe buitenverblijf. Stagiair Ivo moet Balkenende spelen terwijl Ineke en Sharon van de infobalie plaatsnemen in de rode draak. Dit kán niet meer misgaan.

16.30 uur: keep it cool

Het feest is begonnen. Jan-Peter is gearriveerd en mag speechen op deze bijzondere dag. Daarna mag hij meehelpen de beelden van Chinese leeuwen voor de deur traditioneel ‘wakker te maken’. Achter de deur zit Wu Wen al ongeduldig klaar. Ze is wel toe aan wat frisse lucht inmiddels. Eindelijk openen Boekhoorn en de Chinese ambassadeur Wu Ken de poort. Wu Wen sjokt als eerste naar buiten. Xing Ya is in één klap van zijn zenuwen af en stormt achter haar aan. Zijn eerste vlucht is weinig glorieus: hij stuitert van een klein houten platform af en valt letterlijk op zijn neus. Kak. Auw. Maar als er 600 man staat te kijken sta je gewoon op en doe je net alsof je niet vergaat van de koppijn.

Zoals gewoonlijk is een belangrijke opening een sausage fest.

18.00 uur: tijd voor bubbels

Dierentuindirecteur Robin de Lange slaat zijn derde glas champagne achterover. Hij doneert 1 miljoen euro per jaar aan de Chinezen en is een half miljoen per jaar aan voedsel en verblijf voor de panda’s kwijt. Dat geld moet terugverdiend worden. Volgens de NOS loopt het nog geen storm met toegangstickets voor de dierentuin. De Lange besluit nog een glaasje geluk te pakken. Hopelijk helpt het.

21.30 uur: ciao, de mazzel

Wu Wen en Xing Ya slaken een diepe zucht. Het zit erop voor vandaag. Het was best leuk, maar toen investeerder Jan-Roderick van Uyttenhoge na zijn elfde drankje in de pandakuil begon te pissen was de lol er wel vanaf. Tijd voor de laatste hap bamboe, een verfrissende douche en een uurtje Netflix. Morgen weer een dag.