In de ietwat wanhopige zoektocht naar weer een onderwerp voor een stukje stuitte ik op de geweldige website www.fijnedagvan.nl: een website die een overzicht van alle Dag van de … – dagen bijhoudt. Zo is het op dag van schrijven (31 mei) niet alleen Dag tegen Roken en Tabak maar ook Dag van de Otter en MS-Dag (les 1: let goed op wanneer de Dag vóór of tegen iets is; belangrijk onderscheid). Dit alles intrigeert mij. Een paar opmerkelijke Dagen van dit jaar op een rijtje.

Dag van de Brievenbusreclame – 18 mei

Ik vind deze dag net zo onnodig als de brievenbusreclame die het promoot. En dat terwijl ik zelf nog wel een liefhebber ben van de foldertjes op zondagmiddag – fijn, ouderwets vol afkeer door het Xenos-aanbod bladeren. Het ding met brievenbusreclame is dat mensen het haten (De “NEE-NEE”-personen) of vol enthousiasme accepteren. Daar zit niemand tussenin. Ik vermoedde ook dat deze Dag daarom het voegwoord ‘van’ gebruikt en niet ‘voor’ of ‘tegen’: kunnen de haters haten, en de rest heerlijk koopjes spotten bij Kruidvat en Hema. Maar een klein onderzoek toont aan dat deze Dag duidelijk voor de brievenbusreclame pleit en in het leven is geroepen door (je verwacht het niet!) een commercieel marketingbureau. Omdat brievenbusreclame juist nu ingezet zou moeten worden, vinden zij. Haalt toch wel een beetje de charme eraf, vind ik.

Dag van de Bedreigde Advocaat – 24 januari

De advocaat sterft uit! Deze diersoort wordt bedreigd! Nee, flauw. Het leven van een advocaat is niet makkelijk, met name in derdewereldlanden worden advocaten nogal eens bedreigd, en zelfs ontvoerd of vermoord. Dat is niet om te lachen. Ik vind de naam van deze Dag wel grappig, en ik vind het leuk dat deze Dag er alleen voor de bedreigde advocaten is – andere advocaten hebben niks te klagen en mogen dus niet meedoen.

Dag van de Betaalde Liefde – 15 februari

Niet geheel toevallig de dag na Valentijnsdag. Want betaalde liefde is immers ook liefde! Of betaling in de vorm van hartvormige dozen chocola of een bos rozen ook bij deze vorm van liefde worden geaccepteerd weet ik niet. Deze Dag is in het leven geroepen door de belangenvereniging van sekswerkers. Niks mis mee. En zo’n dag kan je toch eigenlijk maar op één manier vieren…

Nationale Geluidshinderdag – 28 maart

Deze dag is duidelijk TEGEN. Want geluidshinder maakt levens kapot. De Nationale Geluidshinderdag brengt een congres voort dat geheel in het teken staat van geluidshinder. Die organisatoren zullen wel écht heel veel last hebben van geluid. Of heel graag zeuren.

Dag van Aandacht voor Mijnen – 4 april

Niet zomaar de Dag voor Mijnen, maar de Dag van Aandacht voor Mijnen. Sta dus echt eens stil bij de Mijnen, besteed er nou eens échte aandacht aan. Dat verdienen die mijnen.

Dag van de Buurtaal – 9 mei

Niet te verwarren met Buurttaal: dit heeft niks met je eigen Poolssprekende buurvrouw te maken maar alles met onze Vlaams- en Duitssprekende buurlanden. Want communiceren is goed voor de handel (ik begin een commercieel patroon in deze Dagen van te zien).

Dag van de Vismigratie – 21 mei

Gewoon heel goed dat deze Dag bestaat. Want vissen moeten kunnen migreren. Buiten migratie maakt het overigens duidelijk niet zoveel uit wat die vissen doen – dit is de enige visgerelateerde Dag in het rijtje.

Dag van het Oudere Paard – 10 juni

Vrij specifiek, vind ik: een Dag enkel voor het Oudere Paard. Jonge paarden hebben geen Dag, die zoeken het maar uit.

Comic Sansdag – 2 juli

Dit is toch wel m’n favoriet. Ik geniet ervan dat een lettertype zo wordt gehaat, dat er een speciale Dag voor in het leven is geroepen. En, dat mensen aan deze dag meedoen door bijvoorbeeld het lettertype van hun website een dag op Comic Sans te zetten. Puur om te fucken – vind ik leuk.

Dag van het Vrouwencondoom – 16 september

Want ongesteldheden, anticonceptiepillen, -spiralen en/of -staven, hormoonschommelingen en bevallingen zijn nog niet genoeg: laten we de vrouw ook nog aanmoedigen om een vrouwencondoom te gebruiken. Want het is voor een man gewoon niet léúk om altijd maar zijn jongeheer in te moeten pakken tijdens de daad – dat kunnen vrouwen best ook af en toe doen. Weet je wat, we wijden er een Dag aan! Dat zal vrouwen overtuigen dat zij heus wel wat actiever mogen participeren in het condoomgebeuren.

Praat als een Piraatdag – 19 september

Aangezien een vriend die liever anoniem blijft een piraat is, is deze Dag allesbehalve nieuw voor mij. Veel mensen participeren aan deze Dag door een keer “ARRR” te roepen: vind ik matige toewijding moet ik eerlijk zeggen. Een beetje makkelijk. Ik zou persoonlijk deze Dag als aanleiding gebruiken om Pirates of the Caribbean 1 t/m 3 weer eens uit de mottenballen te halen (vanaf deel 4 ontken ik het bestaan) en mijn imitatie van Jack Sparrow te perfectioneren, met in de ene hand een fles rum en in de andere a jar of dirt. Maar Bart heeft vast veel betere ideeën.

Dag van het Geweldloos Verzet – 2 oktober (tevens: Dag van het Gekweekte Dier)

Op zichzelf geen hele grappige Dag maar de combinatie met Dag van het Gekweekte Dier vind ik dan wel weer komisch, ik kan niet zo goed verklaren waarom. Gekweekte dieren zijn die dieren die opgegeten gaan worden, en alleen daarom bestaan. Geweldloos verzet is verzet zonder geweld, zoals Gandhi het gewild zou hebben. Al met al een dag om lief te zijn voor alles wat leeft.

Dag van de Onnozele Kinderen – 28 december

Dit heeft niets te maken met verwende kinderen en hun kerstcadeaus of met zielige kindjes die wat minder ruim bedeeld zijn in de hersenpan. Ik hoopte van wel. Het is een christelijke dag, die herinnert aan de onschuldige kinderen die door koning Herodes werden vermoord omdat hij in een profetie had gehoord dat één van die baby’s het einde van zijn macht zouden betekenen – volgens de Bijbel dan. Maar aangezien dat niet heel actueel meer is, kunnen we er nu wel iets leuks met betrekking tot domme kinderen van maken. Bijvoorbeeld door kinderen een heel moeilijk vraagstuk voor te leggen, en alleen als ze het goed hebben mogen ze hun kerstcadeaus houden. En anders worden ze geofferd. Zoiets.

Dag van de Stralende Beroepen – 8 november

Eigenlijk gewoon Dag van de Radiologie, maar superleuk dat ze ‘m zo hebben genoemd. Een dag voor iedereen die met röntgenapparatuur moet werken en daardoor waarschijnlijk toch echt wat jaartjes minder zal leven – maar wel Stralend door het leven gaat.

De dag van publicatie van dit artikel (2 juni) is nog geen Dag van iets. Dat schept mogelijkheden! Briljant idee, iemand?