Afgelopen weekend, toen ik in de bioscoop naar Baywatch zat te kijken, besefte ik opeens een paar dingen. Gezien het plot en het niveau van de film had ik meer dan genoeg tijd om eens rustig op deze nieuw verkregen inzichten te reflecteren. Ondanks een scala aan slow motion-beelden van schone deernes in rode badpakjes en een aantal erg flauwe penisgrapjes was het opvallendste aan Baywatch de aanwezigheid van Dwayne ‘the Rock’ Johnson.

Dat is natuurlijk niet zo vreemd. Hoewel er genoeg gespierde kerels in ontbloot bovenlijf rondbanjeren in Baywatch, is meneer Johnson groter, breder en gespierder dan iedereen in deze film. Hij steekt daadwerkelijk boven de rest van de cast uit. Ik heb het niet nagemeten, maar ik vermoed dat zijn nek breder is dan de taille van sommige dames die hij gedurende de film moet redden. Doordat de film zoveel nadruk legt op het uiterlijk van de acteurs, let je extra veel op de onmenselijke hoop spierballen die The Rock met zich meezeult. In andere films vergat ik het wel eens, maar in Baywatch werd ik er op een of andere manier continu aan herinnerd dat Dwayne Johnson van origine een showworstelaar is en geen acteur. Vroeger dacht ik bij The Rock niet aan die acteur die in de The Fast and the Furious films en een handjevol andere films speelde, maar aan die grote geoliede vechtmachine die het aan de stok had met lieden als Stone Cold Steve Austin in de worstelring. “Can you smell what the Rock is cooking?”

Ook in zijn worstelperiode was The Rock gezegend met prachtige oneliners…

Drankconsumptie en Michael Bay

Des te tragischer (voor de overige acteurs) is dat ik aan het eind van Baywatch besefte dat ik meer had genoten van de performance van Dwayne dan van alle andere acteurs. De interactie tussen zijn karakter Mitch Buchanon en de andere personages in de film was vermakelijker dan die tussen de andere personages. Als ik er goed over nadenk, was dat eigenlijk bij best veel van zijn films het geval. Waarschijnlijk ligt dat ook aan andere factoren, zoals het feit dat hij überhaupt niet in hoogstaande films wordt gecast of dat ik zijn films tot me neem onder het genot van een of meerdere alcoholische versnaperingen die mijn beoordelingsvermogen beïnvloeden.

Gelukkig voor The Rock zijn films met een matig script die baat hebben bij (over)matige drankconsumptie iets waar Hollywood al jarenlang op aan het bouwen is. Zelfs in een film over strandwachten in sexy badkledij hebben ze een heleboel explosies, achtervolgingen, geweerschoten en knokpartijen weten te stoppen. Ondanks dat er meer dan voldoende weerklank is tegen de ver-Michael-Bay-isering van Hollywoodfilms, tieren de CGI-explosies welig in de bioscopen. Over het algemeen niet de films waarin je een Daniel Day Lewis of een Sean Penn ziet schitteren, maar waar je zonder te kijken Dwayne Johnson in kunt knippen en plakken. Dwayne doet het goed in actie en komedie, heeft eenzelfde soort fop-vibe als Schwarzenegger en Stallone die altijd hadden, maar straalt een soort vriendelijkheid uit die hem erg ‘likeable’ maakt. Hij doet me een beetje denken aan die sportieve dude uit het groepje vrienden in American Pie: proberen de stoere bink te zijn, maar ondertussen is hij heel erg vriendelijk en kunnen we er voornamelijk mee lachen.

Trouwen? The Rock regelt het gewoon.

The Mummy

Des te opvallender is dat gelijktijdig met het Baywatch-niemendalletje dat The Rock weer een paar miljoen oplevert, een remake van de franchise die hem als acteur op de kaart zette weer in de bioscopen draait: The Mummy. Hoewel de reviews haast niet slechter kunnen zijn dan bij Baywatch, zijn er genoeg mensen die liever nog een keer de ‘originele’ film uit 1999 (of zelfs The Scorpion King waar The Rock in speelde) bekijken dan deze versie. Bij Baywatch – die het zelfs niet schuwde om een flauwe penisgrap op de filmposter te maken- wist je in ieder geval wat je kon verwachten. Als een film met Tom Cruise als ster niet kan tippen aan een film met Dwayne Johnson als ster, dan weet je als laatstgenoemde dat je de komende tijd gebeiteld zit als Hollywoodacteur. Ik verwacht The Rock de komende jaren dan ook nog veel vaker te zien in grote blockbusters, uitgemolken franchises en laagdrempelige humor-remakes. Hij kan alleen nog maar groter worden. The Rock wordt de nieuwe baas van Hollywood. Maak je borst maar nat.

Caaaaaaaan you smeeeeell what the Rock is cooking?

Image credit:

Afbeelding: Weird Facts: https://www.facebook.com/factsweird/

Header: Miami.com: http://www.miami.com/miami-news/watch-dwayne-the-rock-johnson-age-147858/