Het voorlaatste Game of Thrones-seizoen is begonnen. Dit seizoen lees je de dag van verschijnen een recap van iedere aflevering, gebaseerd op het Westeroswoord van de week. Dat is het woord dat de aflevering samenbindt. Het Westeroswoord van deze week: familie. 

Familie

In de wereld van Game of Thrones maken degenen met een familienaam zich druk om die familienaam. Het verheffen van het Huis is prioriteit nummer één, ook wanneer er een kudde ijszombies naar het zuiden schuifelt. De fouten die je als vertegenwoordiger van je Huis maakt, zullen in de eeuwigheid doorklinken. Om maar met racer-filosoof Dominic Toretto te spreken: het belangrijkste in dit leven zal altijd familie zijn.

Jon, Sansa: familie kun je vergeven

Laten we eens lekker a-chronologisch beginnen met Kingindanorf King in the North Jon en Sansa. In een vergadering vol bonkige noordelijke ridders beslist Jon dat hij de Wildlings verantwoordelijk maakt voor Eastwatch-by-the-Sea, dat grenst aan de Muur en de zee. Die beslissing wordt schoorvoetend geaccepteerd: dat fort moet nou eenmaal bemand worden. Het is niet alsof de Night’s Watch uitpuilt met veroordeelde kiekendieven die het Zwart hebben moeten aannemen. Meteen daarna sluit Jon zijn broeierige bruine ogen voor het verraad van de huizen Umber en Karstark. Dan is de ridderkamer te klein. Ook Sansa, die qua machtspolitiek het een en ander van Ramsay, Littlefinger en Cersei heeft opgestoken, valt Jon publiekelijk af. Jon is echter onvermurwbaar: de families Karstark en Umber mogen hun cribs Karhold en Last Hearth houden. Voor een volk dat rostvast aan tradities vasthoudt, wordt deze vergevingsgezindheid mogelijk als een teken van zwakte gezien. Jon vindt echter dat het Noorden gezamenlijk op moet trekken tegen de Night’s King. Stap één: het zoeken van dragonglass. Want dragonglass snijdt als een mes door een pakkie Blue Band (see what I did there?) door een White Walker heen.

Cersei: familie is ballast

In haar behaaglijke kasteel met de nieuwe mozaïekvloer – it really ties the room together – voelt kersverse heerser Cersei voelt zich ingesloten. In het oosten heult haar broertje met Daenerys. In het zuidelijke Dorne (gaap) zit Ellaria Sand (gaap). Westwaarts in Highgarden zint oma Tyrell op wraak terwijl ze ook nog de beschikking heeft over ‘s lands voedselvoorraad. Cersei weet niet dat Olenna Tyrell inmiddels een alliantie heeft met Dorne en waarschijnlijk de loper uitrolt voor Daenerys. Ten slotte hebben die dekselse Noordelingen ook nog een bastaard tot koning gekroond. Het is eenzaam aan de top, en geen empathisch woord van Jaime kan daar iets aan veranderen. Haar complete familielijn is, min of meer door eigen toedoen, weggevaagd. Ze zijn de laatste Lannisters. “The last ones who count”, in ieder geval. Het vergaren van meer macht is het enige waar Cersei nog interesse in heeft.

Euron: familie moet je overwinnen

Wanneer Euron Greyjoy zijn diensten aan Cersei aanbiedt, moet hij eerst nog iets langer auditie doen. Het hebben van de Iron Fleet is niet genoeg; Euron heeft zijn eigen familie bedrogen, is eigenlijk alleen maar uit op wraak op Theon en Yara en is dus niet echt iemand waarop Cersei kan bouwen. Euron belooft met een waardevol cadeau terug te komen. Mijn schatting is dat dit waardevolle cadeau ongeveer één meter twintig groot is met een naam die rijmt op Schmyrion.

Arya: familie moet boeten

Arya is een personage dat niet altijd even subtiel wordt klaargestoomd om de Grote Nieuwe Psychopaat van de serie te worden, nu we afscheid hebben genomen van Ramsay Bolton. Arya-als-Walder kijkt toch net even iets te verlekkerd wanneer het gehele huis Frey (minus het vrouwvolk) wordt afgemaakt in dezelfde ruimte waar haar moeder en broer de dood vonden. Voor Arya zijn de zonden van de heer van het Huis prima overdraagbaar op de volgelingen van dat Huis, al gaat het in dezen vooral om vaandeldragers die waarschijnlijk lekker hebben meegedaan aan het bloedbad tijdens de Red Wedding. Iets later komt ze een groepje bivakkerende Lannistersoldaten tegen, inclusief Eddard of House Sheeran. Straks meer daarover.

Daenerys: familie is het noodlot

In de laatste minuten van de aflevering komen we in een bijna volledig dialoogvrije scène terecht waarin Daenerys en haar posse aankomen in Dragonstone, het kasteel van haar voorvaderen. Dragonstone ziet er wat minder vervallen en wat majestueuzer uit dan dat het er een paar seizoenen geleden uitzag, maar vooruit. In de troonzaal zien we een troon die, da’s nou handig, volledig van dragonglass gemaakt lijkt te zijn. We dalen af naar de zaal waarin we enkele seizoenen geleden Melisandre zonder blikken of blozen een kelk met vergif hebben zien drinken. De beelden zeggen genoeg: Daenerys is gearriveerd en staat op het punt haar geboorterecht te claimen als erfgename van het huis Targaryen.

‘Shall we begin?’ Nog 15 afleveringen te gaan.

Losse observaties:

  • Het is niet de eerste keer dat Benioff en Weiss artiesten casten in de serie. Zo had Coldplaydrummer Will Champion een cameo als lid van de band die tijdens de Red Wedding speelde. Ed Sheeran als Lannistersoldaat is duidelijk de meest opvallende tot nu toe.  Het is ook een ongelukkige keuze, want door Sheeran werd ik compleet uit de scène gehaald.
  • Complimenten voor de editor van deze aflevering. Zowel voor de Sam-ruimt-en-schept-maesterstront-op-montage als de lange montage waarin Daenerys Dragonstone binnengaat.
  • Diezelfde Sam maakt, nadat hij een bericht naar Jon stuurt over de vindplaats van dragonglass, contact met Jorah Mormont. Die zich nu waarschijnlijk afvraagt of uierzalf ook tegen greyscale helpt.
  • Archmaester Ebrose, die Sam een luisterend oor biedt, wordt gespeeld door nieuwe aanwinst en karakteracteur van formaat Jim Broadbent.
  • Ik had niet verwacht mijn favoriete karakteracteur David Bradley nog te zien in zijn heerlijk smerige rol als Walder Frey. Goed om hem nog eenmaal in een toegift aan het werk te zien.
  • Mochten Brienne en Tormund Game of Thrones overleven, dan graag een sitcom in de stijl van How I Met Your Mother.
  • RIP Wun-Wun, Westeros’ enige reus, die nu tot mijn grote verdriet de IJsvierdaagse loopt in het leger van de Night’s King.  Correctie: Wun Wun is nog steeds dood, maar omdat hij doodging in de Battle of the Bastards zal hij waarschijnlijk geen onderdeel zijn van de Vierdaagsemars van de Night’s King.

Wat vond jij van de seizoenspremière van Game of Thrones? Was Ed Sheeran overtuigend als Lannistersoldaat? Welke plottwists verwacht jij? Laat je comments achter.

 

Foto credit: HBO