Woensdagavond 12 juli. Nijmegen is het Nederlandse epicentrum van de rockmuziek dankzij de Europese Not in this lifetime-tour. Oude rockers Guns ‘N Roses treden deze avond op in het Goffertpark en de stad loopt vol met mensen uit het hele land. En ik was erbij. Het was te gek, ook al dachten een puur zure recensies daar anders over. Ik heb genoten, én enkele zaken geleerd. 

Axl Rose is gék op kleren

Ik heb aardig wat concerten gezien, maar zoveel outfitwissels als Axl Rose heb ik nog nooit meegemaakt. Ondanks zijn extra kilo’s is hij nog steeds dol op kleren (wel iets minder strak dan 25 jaar geleden). Hij leek wel Katy Perry, met weer een nieuw hoedje, broekje of andere accessoire met Schotse ruitjes en leer. En natuurlijk een bandana. Hij begon zonder, maar later kwam de good old bandana om de hoek kijken. Gelukkig maar.

Slash is on-ver-moei-baar

Ruim drie uur, bijna drie-en-een-half-uur hebben ze gespeeld. Klokje rond. Van 19.40 tot 23.05 was het Guns ‘N Roses all the way. Waar Axl een paar keer pauze had (die nootjes haalt hij niet vanzelf meer natuurlijk), blééf Slash maar doorpingelen, solo’s lang. En ik geloof het meteen als hij de hele nacht stiekem door heeft gespeeld. Die man moet centimers dik eelt op zijn vingers hebben.

Vuurwerk kan altijd

Als je een legendarische rockband bent, is het niet snel overdreven. Guns ‘N Roses houdt van vuurwerk en ze hebben mij niet teleurgesteld. Op het eind knalden ze Paradise City erdoorheen (iedereen wachtte de hele avond!) met een shitload aan vuurwerk. Het Vierdaagse-vuurwerk verbleekte er bijna bij.

Guns ‘n Roses houdt van covers

Uiteraard kent iedereen de beroemde Dylan-cover Knocking on heavens door (die speelden ze ook, yeah), maar ze kunnen er meer. Een van de hoogtepunten was toch wel de cover van Black Hole Sun van Soundgarden, een prachtig eerbetoon aan de recent overleden Chris Cornell. Daarnaast speelden ze Whole lotta Rosie en Riff Raff van AC/DC, samen met gitarist Angus Young (die in de Achterhoek woont!). Niet zo vreemd, aangezien Axl momenteel de vervanger is van zanger Brian Johnson. Toch leuk, een gastoptreden met een Nederlands tintje.

Goede vrienden zijn ze inderdaad niet

Een punt waarop ik het eens ben met de negatieve recensies, was het gebrek aan contact tussen Axl, Slash en de andere bandleden. Er was bijna geen interactie, behalve een ijskoud namenrondje. Op het eind, na een knalled Paradise City, hielden ze elkaar plichtmatig vast terwijl ze zich lieten overstelpen door applaus. Dat was het dan, na 25 jaar terug in Nijmegen, en de kans is groot dat dit echt de laatste keer was. Totdat het geld weer op is misschien?

Bron foto: Youtube