Zo, het zit er alweer op, dat lang-lang-langverwachte zevende seizoen van de populairste serie van dit moment. In Nils’ traditie is het Westeroswoord deze week: reünie.

Zo vreselijk haastig en chaotisch was de vorige aflevering, dit keer was er meer ‘rust’. De epische battles waren even wat minder en de onderlinge relaties werden flink op de proef gesteld, dan wel hersteld. Alle strijdende partijen, dus Jon, Daenerys en Brienne (als vertegenwoordiger van Sansa) en hun squad togen naar Westeros om daar te spreken met queen Cersei. Hopelijk om haar van het grote gevaar in het noorden te overtuigen.

De eerste momenten in King’s Landing staan in het teken van ontmoetingen met oude vrienden en vijanden. Tyrion praat met Bronn en uiteraard met Jaime. Brienne en The Hound hebben een onderonsje alsof ze de trotse ouders van Arya zijn en Podrick en Bronn gaan maar een biertje drinken terwijl de ‘fancy lords’ kletsen. Het duurt even voordat Daenerys (fashionably late) op Drogon arriveert en de Lannisters in hun broek doet schijten, maar dan kan de vergadering echt beginnen. The Hound haalt de gevangen wight uit de doos en Cersei schrikt zó erg, dat ze haar legers terugtrekt op enkele voorwaarden. Totdat Jon zo suf is om niet voor háár, maar voor die andere blonde koningin, Daenerys, te buigen.

Daarna volgt een van de beste scenes van deze aflevering: Tyrion, met groot gevaar voor eigen leven (zijn zus heeft al twee keer eerder geprobeerd hem te laten vermoorden), gaat praten met de konigin. Eén op één, als je Zombie-Mountain niet meerekent. Als vanouds zijn broer en zus aan het ruziemaken; Cersei weet dat Tyrion Joffrey niet heeft vermoord, maar ze haat hem nog steeds. Ineens merkt Tyrion op dat ze zwanger is. En dat maakt blijkbaar iets in Cersei los, want de Lannisters gaan helpen in het hoge noorden.

Even naar Winterfell, waar de sneeuw iedere aflevering dikker wordt. Sansa heeft de boodschap ontvangen dat Jon de knie heeft gebogen voor Daenerys en ze is niet blij. Opnieuw is Littlefinger weer precies bij haar in de buurt (creepy) om haar te bespelen. Hij mikt op een innige samenwerking tussen Daenerys en Jon, zeer innig, zoals een huwelijk. Daarna overtuigt hij Sansa ervan dat ze gevaar loopt, en dat gevaar heet Arya.

Theon heeft deze aflevering niet alleen een reünie met Jon, maar in feite met zichzelf. Theon is weer Theon, na seizoenenlang Reek te zijn geweest. Na een emotioneel gesprek met Jon (aangezien ze samen zijn opgegroeid, weten jullie nog?) besluit hij zijn zus Yara te bevrijden. Helaas zijn de Greyjoy-mannen niet zo happig op deze operatie en Theon wordt flink in elkaar gemept. Uiteindelijk weet hij terug te vechten en zo het respect te winnen van de mannen van The Iron Islands. Hij is Theon motherfucking Greyjoy! En hij gaat zijn zus terughalen! Dit wordt in ieder geval één epische zeeslag in seizoen acht!

In Winterfell is ineens een trial bezig. Sansa en Bran zitten aan een tafel en Arya wordt uit haar kamer gehaald alsof ze een gevangene is. Sansa spreekt over de misdaden die zijn begaan tegen de Starks, tegen Winterfell en hoe ze haar familie moet beschermen. De smirk van Lord Baelish’ gezicht verdwijnt razendsnel als Sansa niet Arya’s, maar zíjn naam noemt. Littlefinger komt aan zijn langverwachte eind. Aan Arya de eer om hem met één beweging neer te halen.

In King’s Landing is goedzak Jaimie moedwillig bezig een strategie te vormen tegen de White Walkers, totdat Cersei hem zegt dat het allemaal nep is. Euron is niet weggegaan van de vergadering omdat hij bang is, maar om The Golden Company te kopen op Essos. Boze Jaimie wordt bijna de pan ingehakt door The Mountain, maar Cersei durft toch niet. Dit is het voorlopige einde van de twincest, aangezien Jaimie vertrekt uit King’s Landing. Waar de sneeuw al langzaam valt.

In Winterfell komen Sam en Gilly aan na een lange reis. Sam spreekt met Bran, en samen bevestigen ze dé belangrijkste GOT-fantheorie sinds twintig jaar: R+L=J. Rhaegar Targaryen en Lyanna Stark zijn de ouders van Jon Snow (in feite Aegon Targaryen!), en misschien nog wel belangrijker: ze zijn getrouwd! Dat maakt van Jon de enige echte erfgename van de Iron Throne. Nog vóór Daenerys….

Speaking of…in de latere Thrones-seizoenen zat een stuk minder seks, maar nu belanden er twee samen in bed waar al afleveringenlang op gehint wordt. Daenerys en Jon vrijen op de boot terug naar het noorden, terwijl Bran er een lijzige vertelstem overheen gooit. Moodkiller.

Dan eindigt de finale….met een draak! De White Walkers en de wights zijn aangekomen bij Eastwatch, waar onder andere Tormund nog steeds het fort bewaakt. De Night King maakt zijn opwachting op de rug van Viserion, een ijsdraak. Blijkbaar hét middel wat hij nodig had, want de draak blaast The Wall kapot. Pardoes. En nu kan het zombieleger aardig gemakkelijk naar het zuiden trekken….tot volgend seizoen!

Overwegingen en theorieën:

  • Nu de Night King niet meer wordt belemmerd door The Wall, zal zijn leger akelig snel bij Winterfell zijn. Mijn advies: ga allemaal als de wiedeweerga schuilen in het warme Essos! Maargoed, wie luistert er naar mij…
  • De dolk van Arya is van Valyrian Steel, en dat was handig tegen White Walkers. Zou ze ook mee gaan vechten? Of heeft ze twee seizoenen af moeten zien in Bravos om welgeteld één duelleerscene te doen en één keeltje door te snijden? Nee toch?
  • Hoe groot is dat Lannisterleger eigenlijk nog? Enkele zeer belangrijke families, zoals de Tyrells en de Martells, zijn inmiddels uitgemoord. Of staan die gebieden nu weer onder Lannisterbewind? Ik snap het niet meer.
  • Een beroemde theorie die momenteel erg hot is, is die van de greenseer. Bran is een greenseer en de Night King zou er ook eentje zijn. Dit omdat hij wel heel precies drie speren wist mee te nemen voor Dany’s drie draken. Daarbij kan hij de raven van Brann steeds verstoren.
  • Er werd in deze en vorige aflevering wel érg opzichtig gehint op een Targaryen-baby’tje….zou het? We zien het volgend seizoen.

Bron afbeelding: HBO.com