Deze week geen vertrouwde recap van Nils, Sophie neemt het eenmalig over. Oef…zijn we al bijgekomen van deze ge-wel-di-ge aflevering? Nou, ik nog láng niet.

Ieder seizoen heeft Game of Thrones één of twee afleveringen die er wat mij betreft uitspringen, en dit was er in ieder geval één. Een paar belangrijke ontwikkelingen, nog meer Stark-reunies, een zwaardgevecht en…f*cking draken!

De buit is binnen

De aflevering opent met Jaime, die met het Lannister-leger terugmarcheert naar King’s Landing, bepakt en bezakt met bergen geroofd Tyrell-goud. De Lannisters zijn blij met de zege, en Bronn (de ster van deze aflevering) wordt er terecht erg hebberig van. Tsja, we zagen al veel eerder dat zijn trouw gewoon te koop is.

In King’s Landing is Cersei in gesprek met de afgevaardigde van de Bank of Braavos, Tycho Nestoris, die blij is dat hij eindelijk zijn geld terugkrijgt van de Lannisters. Cersei toont aan dat ze als een echte Lannister de schuld heeft terugbetaald, maar ze heeft nog veel méér geld nodig om geheel Westeros terug te veroveren.  De bank staat achter haar, mits ze op tijd terugbetaalt.

The raven of the north

In Winterfell daalt de temperatuur ver onder het nulpunt vanwege feestnummer Bran. Littlefinger (wtf doet hij daar nog? GA WEG DAAR) probeert de jongste Stark-telg te paaien met een kostbare dolk, maar aan Bran heeft hij de verkeerde. Met één zin: ‘Chaos is a ladder’ laat de mysterieuze Bran in één tel zien dat hij precies weet wat Littlefinger allemaal op zijn kerfstok heeft, en dat is niet bepaald weinig. Bran is in al zijn koelte uiteindelijk gewoon een klootzak: hij doet niet de geringste moeite om Meera Reed op haar gemak te stellen, ijskoud zegt hij haar gedag. Arme Meera, zou ze nog terugkomen?

Ondertussen komt daar weer een Stark-telg aangekropen: Arya is bij Winterfell! Zucht, seizoenenlang hebben de kinderen elkaar niet gezien, die hebben genoeg bij te praten. Niet als het aan Bran ligt echter, ook Arya laat hem koud (haha). Toch geeft hij haar wel de dolk die hij van Littlefinger kreeg. Serieus Littlefinger, GA WEG NU. ARJA HEEFT DE DOLK. HOOR JE DAT: ARJA HEEFT DE DOLK. In Winterfell volgt nog een geweldige scene: in een feminazi dream gaan Brienne en Arya een potje zwaardvechten. Sansa en Littlefinger en Podrick (ach gut die Podrick toch) kijken toe. EN NU ECHT WEGWEZEN LITTLEFINGER.

Grotten en tekeningen

In het zonnig aandoende Dragonstone heeft Jon een belangrijke ontdekking gedaan: in de grot waar hij dragonglass opgraaft, heeft hij tekeningen gevonden van duizenden jaren oud. In een ietwat broeierige scene met íets te lange, net iets te duidelijk smachtende blikken en een symbolisch brandende toorts neemt Jon Daenerys mee de grot in om haar te overtuigen van de White Walkers. Ze gelooft hem, maar eerst moet hij op de knietjes (wat er verder in de grot gebeurt, weten we niet). Hierna wordt de Khaleesi snel weer op het droge gegooid door Tyrion die slecht nieuws heeft: het Tyrell-leger is verslagen door de Lannisters en ze hebben zo goed als geen bondgenoten meer. Dany is furieus en dat betekent één ding: draken….

Dubbel D: Dothraki en Drogon

In een prachtig opgebouwde scene overweldigen de Dothraki de Lannisters, al staand en boogschietend op paarden. En daarna vliegt Drogon daaroverheen. Mooi is om de reacties te zien van Bronn en Jamie. Nog vrijwel niemand in Westeros heeft ooit echte draken gezien, aangezien Daenerys seizoenenlang op een ander continent is geweest. Daarna volgt een veldslag in het rijtje Blackwater Bay, Battle of the Bastards, The massacre of Hardhome. Vijftien minuten lang duurt deze vechtslag, met als hoogtepunt Bronn (de ster van deze aflevering) die het voor elkaar krijgt om Drogon te verwonden met Qyburn’s megakatapult. En dan redt hij ook nog Jaimie van de drakenverbrandingsdood (tenzij hij verdrinkt, maar dat komt later…) en dat terwijl hij zijn zuurverdiende centen is verloren in de strijd. Wat een held. Wat een aflevering.

Losse observaties en theorieën:

  • Bronn was in deze aflevering erg prominent, maar de komiek van dit seizoen is Ser Davos met zijn droge one-liners: ‘Yes, you were looking at a good heart’. Het is alsof de Dragonstone-zon zijn hoofd op hol doet slaan (en jammer genoeg voor hem, gebeurt dat niet met Missandei haar hoofd).
  • Qyburn in zijn enge laboratorium heeft ervaring met gif…wat als hij het drakenwapen gaat uitbreiden, met…gif? Of zouden draken immuun zijn?
  • Bijna was ze er geweest: the mother of dragons. Hoe reageren de draken als Daenerys gewond raakt of zelfs overlijdt? Vanwege hun ‘bloedband’ zouden de draken heftig kunnen reageren en half Westeros in de fik zetten. Of worden ze dan juist heel zwak?
  • De nadruk lag deze aflevering nogal op wapens. Niet alleen Qyburn’s megakatapult maakte zijn opwachting, ook de dolk van Littlefinger werd uitgebreid in beeld gebracht. Met deze dolk probeerde een huurmoordenaar Bran te vermoorden toen hij in bed lag na zijn val, nadat hij door Jaime naar beneden werd geduwd in seizoen 1. Littlefinger geeft de dolk terug omdat deze in feite alles van de afgelopen jaren in gang heeft gezet. En Bran als de Three Eyed Raven moet nu opnieuw een cruciale rol gaan spelen in Westeros. Maar hoe precies? Oh en niet onbelangrijk: de dolk is gemaakt van Valyrian staal, en dat is verdomd handig tegen White Walkers.

Bron afbeelding: hbo.com