Het is inmiddels augustus, het is een soort van zomer geweest maar ook op heel veel dagen niet, en Nederland heeft de campings in Frankrijk/Duitsland/Italië bestormd. Voor de thuisblijvers is dat een beetje saai, zeg ik uit ervaring. Maar ook lekker rustig. Thuis blijven in de zomer heeft zo z’n voor- en nadelen. Vaak blijf je sowieso thuis in de zomer omdat je in januari bijvoorbeeld al drie weken in Nicaragua hebt vertoefd en o ja in juni ook al een paar dagen in Italië en dan ben je dus echt niet zielig. Maar toch, een beetje klagen mag altijd, als Hollanders onder elkaar. Dan doen jullie op de camping in de Dordogne toch ook (“moest ik vanuit het zwembad éérst helemaal via de tent om wc-papier op te halen. In m’n natte zwembroek. Terwijl ik dus al moest kakken hè”)?

Nadelen


1. Waar is iedereen?
Iedereen is op vakantie. Dat zorgt voor een zo goed als lege werkvloer, niemand om ‘s ochtends het eerste half uurtje te bespreken wat Trump nu weer heeft uitgespookt. ‘s Avonds ben je gedwongen jezelf te vermaken met glazen wijn en culinaire hoogstandjes-voor-één in je achtertuin (of, voor de minder gelukkigen: bij het open raam voor het ‘buitengevoel’). Op WhatsApp krijg je foto’s van zonnige taferelen, gezelligheid op de camping met rosé uit een doos en mensen die niet snappen hoe je op de foto moet bij de toren van Pisa. Ondertussen ben jij aan het werk, je hangt de was op, je moet weer terug naar de Albert Heijn omdat je de camembert voor je hoogstandje vergeten bent, terwijl je ontkent dat iedereen die je kent ondertussen intens geniet en grenzen verlegt en nog zo wat meer.

2.Waar is de zomer?
Het blijft toch Nederland. Er zijn wat mooie dagen geweest in het voorjaar, het is af en toe droog. Soms is het 21 graden en dan doen de thuisblijvers hun korte broeken aan en vergeten ze een trui mee te nemen voor als het ‘s avonds koud wordt. Soms is het bijna herfst. Soms is het ineens 28 graden, maar dan vind je het toch wel meteen erg benauwd – in Nederland is het dan toch nooit echt lekker. Je probeert je bruine kleurtje van de vakantie in het voorjaar een beetje bij te houden maar geeft dat op een gegeven moment maar op, je wordt toch nooit zo bruin als degenen die twee weken met de billen in een Portugese badplaats lagen weg te branden.

3. Wat moet ik nou weer gaan doen?
Niemand om koffie mee te gaan drinken, niemand voor terras of avondje stappen. Winkelen in je eentje is ook zo klaar – en de stad is toch uitgestorven. Er is niks op tv want zomer. Niemand heeft nieuwe Netflix-tips. De badkamer is inmiddels zo brandschoon dat je er bijna niet meer durft te douchen. En hoe bikiniproof je bleke lijf ook is, de Nederlandse zomer is dat jammer genoeg meestal niet. Was niks doen niet heel goed voor de creativiteit?

Voordelen

1.Waar is iedereen?
Iedereen is op vakantie. Dat zorgt voor een zo goed als lege werkvloer, niemand die ‘s ochtends het laatste restje koffie opdrinkt zonder nieuwe te zetten en zodra je het kantoor binnenstapt tegen jouw net wakkere hoofd over Trump begint te mekkeren. ‘s Avonds drink je ongedwongen zoveel glazen wijn als je wilt en kook je precies wat jij lekker vindt in je comfortabele niet-inklapbare tuinstoel (of, nog lekkerder: languit op de bank voor het open raam). Op WhatsApp krijg je foto’s van lekkende tenten, onbestemde gerechten in ongure cafés waar niemand Nederlands spreekt en oververhitte mensen op een dagtripje naar Pisa, tussen duizend andere toeristen. Ondertussen geniet jij van de rust bij de Albert Heijn en prijst jezelf gelukkig dat je iedere nacht je bed inkruipt zonder zorgen om lekkage, vogelspinnen in je slaapzak of de geluiden van de buren die de privacy van hun tentdoek iets overschatten.

2. Waar is de zomer?
Het blijft toch Nederland. In het voorjaar hadden we al heel wat mooie dagen. Soms is het 21 graden, precies lekker om iets te gaan ondernemen maar het niet al te warm te hebben. Soms is het bijna herfst, dan kan je zonder schaamte de hele avond netflixen onder een kleedje en thee drinken. En soms is het gewoon wel ineens 28 graden, zodat je een excuus hebt om water op te zoeken en niet veel meer te doen dan een beetje zwemmen, boekje lezen, koud biertje drinken. Zodra de zon doorkomt zoek je de buitenlucht op en geniet je zonder zorgen van de zonnestralen op je reeds voorgebruinde huidje – voordeel van op vakantie gaan in het voorjaar.

3. Wat moet ik nou weer gaan doen?
Je verbaast je hoeveel tijd en geld je overhoudt als je niet elke keer buiten de deur gaat koffiedrinken of op stap gaat. En hoe heerlijk is het winkelen in een zo goed als uitgestorven stad, met niemand om rekening mee te moeten houden? Je laat de tv lekker uit want het is zomer. Je leest de boeken die daar al maanden op liggen te wachten. Je doet weer eens wat klusjes in huis die je normaal altijd negeert, je ruimt je kledingkast op, zoekt je voorraadkast uit, stoft je boekenkast. Werkt nog maar eens aan dat bikiniproof lijf voor als de zon gaat schijnen. Je zou haast willen dat je tijd over had om niks te doen – schijnt heel goed voor de creativiteit te zijn.