Gisteravond was het, zoals altijd na een kort achtuurjournaal en een enorm lang reclameblok, tijd voor de vierde aflevering van Heel Holland Bakt. Janny en Robèrt blijken het golfkardrama van vorige week te hebben overleefd en maken zich op voor een nieuwe uitdaging: jureren bij tropische temperaturen. Gelukkig heeft de nieuwe locatie een zwembad, ligbedjes en zwembanden in de vorm van een donut. André is in zijn nopjes met de mogelijkheden die dit biedt voor zijn wekelijkse openingssketch. Laat die broodopdrachten maar komen!

Signatuuropdracht: zoete broodjes

Na het afscheid van Corrie vorige week zijn er nog zeven kandidaten over. De hele aflevering staat in het teken van brood. Doorgaans is dit de saaiste aflevering van het hele seizoen, omdat iedereen min of meer met hetzelfde bezig is. Maar zoals ze in de onvolprezen Achterhoek zeggen: i-j könt iemand wal veur de kop -, maor neet in de kop kieken. Niet te snel oordelen dus.

Omdat de kandidaten kennelijk weinig te vertellen hebben over hun bakproces, die vooral uit heel veel wachten bestaat, gooien ze de een na de andere tegeltjeswijsheid op tafel. Hans geeft aan dat je je tegenstanders niet moet onderschatten, Robèrt vertelt dat je lief moet zijn voor je deeg (dan is het deeg ook lief voor jou) en Nico stelt dat het humeur van de broodbakker uitstraalt op de kwaliteit van het deeg.

Heel Holland Bakt 2017 Maarten
Dit is misschien de kern van je probleem, Maarten. Het is deeg, geen mensenbeen.

Als het tijd is voor de rijskast, een soort oventje op lage temperatuur, verandert het programma ineens in een aflevering van We zijn er bijna: de versnaperingen worden aangesleept en buiten de tent wordt jeu de boules gespeeld. Heh, heerlijk. Omroep MAX blijft altijd zo lekker bij zichzelf.

Je zou bijna vergeten dat er ondertussen ook nog broodjes worden gebakken. Snel naar de uitslag dan: Nico is het zout in zijn brood vergeten, waardoor het een slap baksel is. Hans is het zout niet vergeten, maar zijn deeg is niet gaar. Riks brood is ook niet geslaagd: niet gaar en moeilijk te eten. Als enorme baklava-fan loopt het water mij in de mond bij het zien van het brood van Marjolein. Haar oosterse broodjes worden (vrijwel als enige) goed beoordeeld.

Technische opdracht: tijgerbrood

Voor de tweede opdracht wordt een beschermde broodsoort van stal gehaald: de kandidaten moeten een tijgerbrood maken. Nou ja, eigenlijk moeten ze alleen de bovenkant van het brood (‘een tijgerpapje’) maken en het bruin uit de oven laten komen, want Robèrt heeft de hele nacht staan kneden en voor zeven bollen deeg gezorgd. Het papje dat op het brood moet worden gespoten rekt niet mee, waardoor je een gebarsten bovenkant krijgt die lekker krokant is. Eenmaal uit de oven moet het brood eruitzien als het dijbeen van je oma: vol barsten en putjes.

Maarten weet niet wat tijgerbrood is. Dat is niet zijn eerste en enige probleem deze uitzending: hij komt goed weg dankzij talloze tips van Hans. Niet dat het hem echt helpt, overigens. Het blijft een beetje behelpen. Ondertussen zijn de andere deelnemers bezig met het ontgassen, kneden en vouwen van het deeg. Dit zorgt kennelijk voor veel opgebouwde spanning die eruit moet in de vorm van een watergevecht. André ziet het met lede ogen aan. Heeft hij voor deze flauwekul de commerciëlen in de steek gelaten?

Heel Holland Bakt 2017 Marjolein Andre van Duin
Ik denk dat het antwoord ‘nee’ is, André.

Ohja, de uitslag: Marjolein scoort weer goed, maar Hans wint de opdracht.

Spektakelstuk: eetbare broodmand met drie verschillende broden

De bakkers krijgen vier uur de tijd om een eetbare broodmand met daarin drie verschillende soorten broodjes te maken. Iedereen begint met de meest exotische broodjes met honderd verschillende soorten vulling, behalve Maarten: die gaat voor de veilige weg met zachte witte bolletjes.

Ondertussen slaat de kookwekkerstress toe. De meeste bakkers hebben vier verschillende wekkers op het werkblad staan. Maar welke wekker was waar nu ook al weer van welk broodje? En moest die nu de oven in, of juist gaan rijzen? Ine schreeuwt om haar man, maar die hoort haar niet want ze staat in een witte tent op een afgelegen landgoed. Jammer joh.

Heel Holland Bakt 2017 Ine
Nu begint Ine ook al tegen haar kookwekkers te praten. Koekoek.

Bij Maarten gaat het, ondanks zijn veilige keuze, niet zo goed. Het deeg is overrezen en dit zorgt voor hard en ‘vast’ brood. Hij zoekt zijn autosleutels alvast, want hij weet zeker dat hij eruit vliegt. Zijn voorgevoel klopt: de beoordeling is helaas niet positief. Maarten mist techniek, volgens Janny. De broodjes zijn niet mooi luchtig en ze hebben geen knapperige buitenkant. Bij de uitslag blijkt dan ook dat hij naar huis moet. De meesterbakker van deze week is, voor de tweede keer, Marjolein.

Volgende week is het thema ‘feest’. We zien alvast een lading champagne, slagroom en chocolade. Heuj! Betere tijden breken weer aan.