We hebben er bijna een jaar op moeten wachten, maar sinds gisteravond is ons favoriete baktrio terug op televisie: Robèrt van Beckhoven, Janny van der Heijden en André van Duin. Samen met tien amateurbakkers laten zij in het vijfde seizoen van Heel Holland Bakt acht weken lang heel Nederland watertanden. De komende tijd krijgen de kandidaten maar liefst 24 bakopdrachten voor de kiezen. Wie zal dit seizoen vergeten de oven aan te zetten, wie zal hete chocolade over zijn koude taart gieten en wie gooit in ieder baksel een scheutje ‘gezelligheid’? We gaan het zien! Klaar? Lezen maar.

Aan het begin van de uitzending blijkt maar weer dat de makers van Heel Holland Bakt angstvallig vasthouden aan het vertrouwde, succesvolle concept: ieder seizoen begint exact hetzelfde. Oh, wacht, de locatie is veranderd! Nadat André van Duin deze wijziging op geruststellende toon heeft toegelicht komen de kandidaten richting de tent gelopen. Nu je ze nog niet kent lijken ze een copy-paste van eerdere kandidaten: een gezellige huismoeder, een oudere man, een handjevol zenuwachtige dertigers en de incidentele student. Terwijl André de eerste moppen tapt over Janny’s dieet (of het gebrek daaraan) nemen ze gespannen plaats achter hun werkblad.

Romantische chocoladetruffeltaart

Het thema van deze aflevering is romantiek en voor de eerste signatuuropdracht moeten de kandidaten een chocoladetruffeltaart maken. Niets is immers romantischer dan een dikke kledder chocolade en de bijbehorende kilo’s buikvet die je overhoudt aan het wegwerken van één zo’n punt. Student Hans van 22 geeft maar meteen toe dat hij weinig ervaring in de liefde heeft, maar dat houdt hem niet tegen om flink uit te pakken met zijn taart. Ook doktersassistente Corrie geeft vol gas: ze lepelt maar liefst twintig passievruchten leeg voor haar passionele baksel. Aan de andere kant van de tent is ‘functioneel beheerder’ (let even op je doelgroep, Omroep MAX) Marjolein zenuwachtig in de weer met ingrediënten. Ik krijg na drie seconden Marjolein in beeld al de behoefte om een snoezelkamer met gedimd licht en een levensvoorraad antistressballen op te zoeken. Mens, het is maar Heel Holland Bakt! Relax!

Druk aan de onderkant

Achterin staat een look-a-like van Seth Rogen ondertussen een prachtig chocoladetaartje te garneren. Ik fantaseer hardop hoe fantastisch het zou zijn om een vriend te hebben die zulke taartjes voor mij bakt, maar krijg weinig bijval vanaf de andere hoek van de bank. Zo jammer. Uiteindelijk worden de taarten van de eerste ronde niet allemaal even goed beoordeeld. Volgens Janny zijn een paar kandidaten goed op weg, maar ‘is het erg druk aan de onderkant’. Wellicht hebben de bakkers meer geluk met de technische opdracht!

Heel Holland Bakt Janny van der Heijden
Janny heeft het wel gehad met het brave karakter van dit programma

Die technische opdracht bestaat uit chocoladezoenen, tot en met 2010 ook wel bekend als negerzoenen. Hiervoor bak je eerst een koekje (de bodem), waarna je de vulling (het schuim) klopt en de chocolade smelt. Nadat je het schuim op het koekje hebt gespoten doop je de zoen voorzichtig in de chocolade. Die moet niet te warm en niet te koud zijn: een precies klusje dus. In de praktijk blijk je veel van deze stappen te kunnen verprutsen: sommige koekjes zijn niet gaar, bij anderen is het schuim te kort geklopt of de chocolade te dik. Kandidaat Nico doorstaat de test met vlag en wimpel: hij wint de technische opdracht met zijn fiere zoentjes.

Spektakelstuk

Dan is het tijd voor de derde opdracht: het spektakelstuk. De jury sommeert de bakkers om een rozentaart te maken. Nico is wat overmoedig geworden en besluit groente op zijn zoete taart te gooien. Of ja, groente; alfalfa. Kiemgroente. Dit blijkt al snel niet zo’n beste beslissing. Ondertussen heeft Corrie grote stress want ze is haar rode theedoek kwijt en wordt Ine ontmaskerd als feeder. Ze heeft haar man in vier jaar tijd maar liefst 25 kilo zien groeien. Je zou bijna vergeten dat we naar rozentaarten zouden moeten kijken nu.

Heel Holland Bakt André van Duin Corrie
Paniek! PANIEK!!!

Terwijl de klok stevig doortikt doet Nico een soort van paringsdans rondom een tafel terwijl hij gele vloeistof op roosjes spuit. Heidi is dan al klaar en heel blij met het resultaat. Echt heel blij. Had ze al gezegd dat ze heel blij was? Die blijdschap is van korte duur, want de bovenste laag van haar taart blijkt niet te eten. Ze is de boter in haar Italiaanse meringue vergeten, waardoor het een vreemd, stroperig mengsel is geworden.

Heel Holland Bakt Heidi
Let op je woorden, Heidi

De uitslag

Voor iemand zonder verstand van romantiek heeft student Hans een hele mooie en schijnbaar lekkere taart gemaakt. Dit in tegenstelling tot Maarten, die een stuk karton in z’n taart heeft laten zitten. De beste taart is gemaakt door zenuwachtige Marjolein. Bij het commentaar van Robèrt val ik bijna van de bank, want hij roemt de rust waarmee ze werkt. Zijn het dan de camera’s waardoor ze op standje paniek schiet? We gaan het zien, want Marjolein zal voorlopig nog wel een tijdje meedraaien. Helaas moet blije Heidi naar huis. Vergeet dus nooit de boter in je Italiaanse meringue, mensen. Gratis tip.