Het thema van deze aflevering is Lekker. Of, zoals Robèrt dat altijd zo mooi zegt: lekker. Waar de meeste kandidaten vorige week niet helemaal een soepele start hadden met, laten we eerlijk zijn, superlelijke chocoladezoenen, krijgen zij deze week de kans zichzelf te herpakken. Alleen Heidi niet, die heeft de zoenen niet overleefd. Nieuwe ronde, nieuwe kansen: de negen overgebleven bakkers gaan de strijd aan in drie nieuwe opdrachten, met als thema dus lekker. Weinig creatief van Janny en Robèrt moet ik zeggen: hopelijk brengen de kandidaten het er beter vanaf.

Koekjestaart

De signatuuropdracht van vandaag: een koekjestaart. Dat zijn eigenlijk twee opdrachten in één, merkt Hans erg slim op – je merkt wel dat hij de student van het gezelschap is. Ine maakt een taart met Katwijkse Knips (wie kent het niet). Haar gezin is dat koekje inmiddels al helemaal zat. Ik moet eerlijk zeggen dat ik Ine inmiddels al helemaal zat ben.

Ondertussen neemt Nico even een bakkie. Hij maakt een dikke koek. Wat dat precies is gaan we zien als de dikke koek af is, zegt hij. Fijn, dat hij de spanning er zo in houdt.

Hans blijkt bij zijn oma te wonen! Dat is lief. Oma is een fijnproefster. Hans helpt ook in huis. Hij heeft een druk leven, zegt-ie zelf. Zou hij daarom geen verkering hebben? Rik flirt erop los met Maarten. ‘Ongelofelijk, zoals die twee met elkaar omgaan’ zegt André.

Ines taartje moet geloof ik nog opstijven. Ine, moet je taartje soms nog opstijven? Ik geloof dat je taart nog moet opstijven. Zeg het anders nog even een keer.

Gwenn voelt zich nogal recalcitrant dit weekend. Dat blijkt meteen bij de eerste opdracht: als Janny bij het aansnijden van zijn koekjestaart zegt ‘Ik kom er niet doorheen’, reageert Gwenn met een onverschillig ‘Hij is een béétje stevig’.

De dames krijgen ‘m allebei niet zomaar stijf

Robèrt vindt de taart van Marjolein echt een taart. Wat een prachtig compliment.

O ja hij vond ‘m ook superlekker

Utrechtse spritsen

Door naar de technische opdracht van vandaag: Utrechtse spritsen. Het maakt Rik niet uit uit welke plaats de spritsen moeten komen, hij maakt gewoon de sprits die hij kent. Rik vindt het wrijfdeeg allesbehalve lekker. Zelfs nogal vies. Maar ja, zonder vieze handen geen Utrechtse sprits, zegt André.

Na het wrijven wordt er gespoten (hebben we het nog steeds over bakken?). Met rood aangelopen gezichten blijken de bakkers ineens ontzettende krachtpatsers. Hard werken, dat spuiten.

Gwenn heeft opnieuw schijt aan wat Robèrt zegt, en gaat echt dat recept niet helemaal lopen lezen. Zelf weten Gwenn, Robèrt is slechts een alom geprezen Meester Patissier.

Dan: storm! Code rood! Maar André blijft rustig terwijl hij dweilt met de kraan open.

Als jij het zegt André…

Het kan Ine allemaal niet deren: ze vindt dit echt FANTASTISCH. Hans is minder blij en barst bijna in tranen uit. Waar is oma als je haar nodig hebt.

Als laatste daad van verzet doopt Gwenn z’n koekjes verticaal in de chocola, in plaats van diagonaal. Bad ass.

Maarten klaagt dat z’n koekjes niet gaar zijn. Hij zou ze zelf niet eten. Diagonaal dippen kost hem teveel tijd: ook hij kiest voor een verticale dip. Ondanks zijn geklaag oordeelt Janny het ‘een goed koekje’ en wint hij de opdracht.

Drie Chocoladetaart

De volgende dag gaan de kandidaten aan de slag met het spektakelstuk van deze week: een Drie Chocoladetaart!

Hans tipt dat hij altijd een extra rondje gaat hardlopen na zo’n machtige taart. Fijn, die gratis levenslessen van de bakkers. De taart van Nico lijkt vooralsnog meer kurk dan culinair genot, maar de strijd is nog lang niet gestreden dus wie weet wat het eindresultaat wordt.

Nico’s idee van ‘lekker’

Vanessa laat haar halve taart op de grond van de gister nog geheel ondergelopen tent vallen. Ze past snel de vijfsecondenregel toe en moffelt de kapotte laag van haar taart een beetje weg onder de mousse en botercrème. Moet kunnen.

Het tegendraadse gedrag van Gwenn slaat keihard terug als hij een spuitfles niet open krijgt: Robèrt gaat mooi niet helpen, hij staat erbij en kijkt ernaar. Na een korte maar intensieve worsteling ontploft de fles en diens romige inhoud in Gwenns gezicht, terwijl Robèrt vlak naast hem op miraculeuze wijze zo goed als onbezoedeld blijft.

Robèrt helpt lekker mee

In de laatste vijf minuten maakt iedereen er een tyfuszooi van. De kurk van Nico ziet er uiteindelijk toch best smakelijk uit.

Tijd voor de uitslag: Hans wordt meesterbakker. Wat zal oma trots zijn! Helaas moet Vanessa de tent verlaten. Maar Ine mag blijven! Ine is enorm opgelucht! Nou! Wij ook hoor! Ine! Gelukkig mogen we nog een week van jouw enthousiasme genieten!

Overigens heeft Robèrt verrassend weinig ‘lekker’ gezegd, voor een uitzending met als thema ‘lekker’. Daar lijkt toch iets fout gegaan. Duimen voor volgende week dan maar, dat de zwanensoezen superlekker worden. Of, zoals Robèrt dat altijd zo mooi zegt: superlekker.