Nu de dagen korter worden, de regenton volstroomt en de temperatuur daalt, is het extra fijn om op zondagavond languit op de bank te ploffen voor Heel Holland Bakt. Thee en chocolade binnen handbereik, sloffen aan, kaarsen uit het stof: laat die herfst maar komen. En welja, dat winterlichaam ook. Iemand nog een stuk taart? Nee? Oké, geef maar hier dan.

Maar Heel Holland Bakt dus. Vorige week zagen we dat Hans de jongste meesterbakker ooit werd en dat Vanessa naar huis moest. Deze week zien we dat André van Duin een opgevoerde golfkar bezit. Van nul naar honderd in vier seconden, echt waar. Janny heeft het ternauwernood overleefd. Het thema van deze week is cake. Terwijl ik nog bedenk welke woordgrappen André daarmee kan maken, wordt de eerste opdracht al uitgelegd.

Heel Holland Bakt
Het moment waarop de productie van Heel Holland Bakt het even heel benauwd kreeg

Signatuuropdracht: naked cake

De bakkers moeten een naked cake maken: een cake die niet of nauwelijks bedekt is en waarvan de lagen zichtbaar blijven. De kandidaten beginnen massaal met het snijden van citroenen en het plukken van kruiden: geliefde ingrediënten deze week. Corrie begint echter met heel iets anders: ze windt doekjes om haar cakeblikken. De warmte zou daarmee beter verdeeld worden en zodoende stijgt het cakebeslag gelijkmatig. Het klinkt als een fantastische tip, maar niets is minder waar: de doeken isoleren teveel en zorgen ervoor dat de cake niet gaar wordt. Als Robèrt zijn zorgen komt uiten, verwijdert Corrie snel de doeken. Helaas is het leed dan al geschied.

Ondertussen staat Hans een tactisch baksel te maken: een browniecake met een bierbeslag. Hij vermoedt dat Robèrt deze ingrediënten wel kan waarderen. Hij slaat de spijker op de kop: de jury is inderdaad erg enthousiast. Janny kan geen negatieve dingen bedenken en Robèrt geeft slechts een subtiel verbeterpuntje.

Technische opdracht: zwaansoezen

Na de signatuuropdracht sommeert André de jury de tent te verlaten. Terwijl Robèrt rustig wegtuft in het golfkarretje legt André uit wat er van de bakkers verwacht wordt: vier soezen in de vorm van een zwaan binnen afzienbare tijd, alstublieft. De korte werkbeschrijving van Janny bestaat uit 83 stappen. Ik ben haar na drie zinnen al kwijt: je moet iets doen met twee verschillende bakplaten en Zwitserse room. Dan knip je vleugeltjes van de soes en plaats je die achter de twee van de hals. Snap je? Krijg je echt beeldige soezen van. Beetje poedersuiker erover en klaar. Enig voor een brunch met de dames van de Rotary.

Hans laat wederom zien dat hij beschikt over een logisch denkvermogen. Hij bakt eerst de zwanenlijfjes en daarna pas de halsjes, omdat hij verwacht dat die minder lang in de oven hoeven. Heel goed, Hans! Ondertussen blijkt dat Maarten vroeger verwaarloosd is en niet genoeg rondjes door het park (en langs de kinderboerderij) heeft gemaakt, want hij weet niet hoe een zwaan eruit ziet. Ine besluit voor het nageslacht van de zwaan te gaan en bakt eierkoeken. Gwenn is meer van de flora en maakt kromme tulpen, terwijl Corrie de mogelijkheden van het alfabet verkent en allemaal S-jes uit de oven haalt.

Ine ziet haar ‘zwanen’ voor het eerst. Geen prettig gezicht.

Bij de beoordeling liggen er meer roadkills op tafel dan zwanen. Wat een ellendige verzameling baksels zeg. Slechts enkele soezen zijn gaar, lekker en lijken (met wat fantasie) op een zwaan. Marjolein gaat er opnieuw met de winst vandoor!

Spektakelstuk: de verrassingstaart

Na een heerlijk nachtje soezen (padoem patsj) verschijnen de kandidaten weer fris en fruitig in de baktent. De laatste opdracht van deze aflevering, het spektakelstuk, moet een verrassingstaart worden: een taart waarbij je een verrassing te zien krijgt als je hem aansnijdt.

Gwenn heeft de opdracht niet helemaal begrepen. Hij gaat een watermeloentaart maken: een taart die eruitziet als een watermeloen, van binnen en buiten, én ook naar watermeloen smaakt. Eh, Gwenn, wat is dan het verrassingselement? “Hij ziet er helemaal niet uit als een taart!” Nou, goed dat je het even zegt.

Fysiotherapeut en Rotterdammert Maarten is de eerste die er in slaagt om voetbal in een Omroep MAX-programma te fietsen. Hij wil zijn Ajax-vrienden er graag nog even op wijzen dat Feyenoord onlangs landskampioen is geworden. Hij krijgt Janny zover dat ze als een echte hooligan ‘Geen woorden maar daden’ door de tent scandeert. Vanaf de andere kant van mijn bank gromt een Ajax-fan dat hij hoopt dat Maarten eruit vliegt.

Heel Holland Bakt Rik
Rik vindt het een beetje een langdradige uitzending worden. Hij heeft niet de hele dag ja.

Ine heeft een taart met va-niel-je en glas gemaakt. Voor mensen die va-niel-je en oo-too zeggen heeft God een speciaal plekje in het vagevuur ingericht, vlak bij de natte honden-opvang, ballenbak vol hongerige kinderen en de rijschool voor tachtigplussers. Dat jullie het even weten, stelletje taalverkrachters. 

Dan is het tijd voor de uitslag. De wamtermeloentaart van Gwenn sleept, volledig tegen mijn verwachting in, de winst binnen. Ine’s glasexperiment wordt niet gewaardeerd, maar ze mag toch blijven. Met pijn in mijn hart zie ik Corrie vertrekken. Lieve doktersassistente Corrie met haar liefde voor de ochtendspits en haar zonnige karakter. We zullen haar missen!