Het is alweer de vijfde aflevering van dit seizoen Heel Holland Bakt. De vijfde aflevering van het vijfde seizoen om precies te zijn, en dat betekent: feest! Het thema van deze week is dan ook Jubileum. Belooft wel enig spectakel, en dat is ook wel wenselijk: vooral na vorige week toen collega Judith bijna in slaap viel bij de doodsaaie aflevering over brood. André van Duin trapt af met zijn versie op het eeuwenoude gezegde dat winnen belangrijker is dan meedoen en dan is het bakfeest weer begonnen!

Signatuuropdracht

De signatuuropdracht van deze week is een Vesuviustaart: vuurspuwend gebak, voor de bakleek.

Nu mag dat spuwende vuur met een korrel zout worden genomen, blijkt uit deze opdracht, want eerlijk gezegd komt er weinig spectaculairs voorbij in de tent. Wel veel vuur in de vorm van gasbranders om het eiwit mee te branden: spannend!

Ine is blij dat ze er nog is deze vijfde aflevering. Ik ben daar persoonlijk iets minder blij mee. Ze denkt dat mensen inmiddels wel gek zullen worden van al haar timers. Zelf denk ik dat dat niet per se komt door al haar timers.

Na de taart met bier voor Robèrt van twee weken terug paait Hans deze week Janny met amandellikeur. Slimme jongen! Hij maakt een taart naar grootmoeders appeltaartrecept, die Janny ‘wulps’ en ‘levensgevaarlijk’ vindt. Wat zou dat zeggen over Hans’ oma?

De taart van Nico stort een beetje in, maar hij heeft wel als enige echte lava die uit de taart stroomt. Vindt Janny heel leuk. Z’n taart is nog lekker ook.

Kijk, dát is lava

Technische opdracht

Voor de technische opdracht moeten de bakkers negen Friese Oranjekoeken maken in een uur. Een pittige opdracht, zegt Robèrt, omdat er veel verschillende elementen gemaakt worden worden: deeg, amandelspijs, slagroom, fondant, chocolade. De bakkers starten dan ook allemaal wat onzeker. Terecht, zal uiteindelijk blijken.

Het glazuur van de bakkers moet gekleurd worden met bietensap. Daardoor wordt het roze. Het moeten toch oranjekoeken worden? Nico heeft de oplossing: hij hoopt dat oranje in het Fries roze betekent. Goed denkwerk, Nico. Gelukkig snapt Marjolein het wel: het oranje slaat op de sinaasappelsnippers die in het deeg verwerkt zitten. Rik merkt op dat dat het glazuur er bij hem een beetje gay uitkomt. Jij zal het wel weten, Rik.

Hans verwoordt het verbindende gevoel van deze technische opdracht

Het blijkt inderdaad een pittige opdracht voor de bakkers. Door tijdsnood komt het bij de meeste bakkers aan op de laatste minuten, en op koude slagroom op warme cake. Als trouwe Heel Holland Bakt-kijkers weten we inmiddels dat dat nooit goed kan gaan…

Het eindresultaat is dan ook een slagveld vol cake, iets dat lijkt op de kots van een eenhoorn en wat losse plukjes slagroom en chocoladevijfjes – waarvan er een aantal toevallig wél op de cake terecht is gekomen. Janny vergelijkt de gesmolten wrakstukken erg kunstzinnig met de schilderijen van Dalí. Alleen de koeken van Nico zien er redelijk uit – Nico wint dan ook de opdracht. De Oranjekoeken van Gwenn zijn het slechtst.

Spektakelstuk

Voor het spektakelstuk maken de bakkers natuurlijk een jubileumcake deze week. Ze gaan aan de slag met nogal uiteenlopende taarten: van een champagnetaart tot een Mondriaantaart, en Gwenn poogt de tent na te maken als taart. Klinkt als een heel slecht idee.

Hans probeert André om te kopen met de belofte van whisky in zijn taart over twee weken. Moet André even zorgen dat hij in de race blijft. Ik zei het al: slimme jongen, die Hans.

Het Dalí-thema komt vandaag terug in de klok die André maar blijft rondsjouwen.

Subtiel, André

Hans gooit er nog even een tegelwijsheidje in, terwijl hij met lede ogen aanziet hoe al zijn macarons (“de kaviaar van de patisserie!”) scheef zijn geworden: twee scheve maken ook gewoon een rechte. Ondertussen heeft André een nieuw karretje gevonden waarmee hij de bakkers kan terroriseren. Hopelijk neemt hij volgende week Janny en Robèrt weer mee op tour.

Rik is al zo’n anderhalf uur klaar als de andere bakkers nog volledig gestrest met de laatste loodjes bezig zijn. Gwenn doet iets onbegrijpelijks met bellenblaas. Ine is tien jaar ouder geworden in het laatste kwartier.

???

Marjolein d’r taart is netjes geworden. Natuurlijk. ‘Een Marjoleintaartje’ noemt Robèrt ‘m. Hij is inderdaad net zo saai als Marjolein. De taart van Hans ziet er weer eens belachelijk lekker uit. Jannie vraagt of hij de volgende keer eens uit z’n comfortzone wil gaan en de chocola achterwege wil laten. Nee, Hans, nee! Luister niet naar die ouwe gek! Meer! Chocola!

Nico heeft z’n taart Feessie genoemd. Vind ik leuk. Zijn Mondriaantaart is mooi, maar eigenlijk niet zo lekker. Toch misschien zijn roeping gemist? De tent van Gwenn is daarentegen, zoals verwacht, superlelijk geworden. Maar Janny wordt er wel vrolijk van: “lekker en een beetje gek!”

Meesterbakker is deze week voor de tweede keer jonkie Hans. Rik moet helaas de tent verlaten. Op een of andere manier ontspringt Ine nog altijd de dans. Zouden het al die kussen op Andrés wang zijn? Volgende week weer een kans. Het thema is dan ‘moeilijk’, en volgens de vooruitblik doen Janny en Robèrt iets met een kano. Zin in!