Oei! Een aflevering met als thema ‘moeilijk’? Dat belooft weinig goeds na die blamage met Friese Oranjekoeken van vorige week, toen het thema nog gezellig en feestelijk was. We namen afscheid van Rik. De finale komt rap dichterbij en zijn er nog maar vijf deelnemers in de race: student-met-talent Hans, de ervaren Nico, de immer panikerende Marjolein, de zelfverzekerde Gwenn en de hysterische Ine. Ik heb inmiddels een lichte voorkeur voor een van de deelnemers, maar uiteraard zal ik daar zoals het een objectieve schrijver betaamt niets van laten merken.

Signatuuropdracht: Kogelgebak

Vandaag is de dag dat het kaf van het koren gescheiden gaat worden, vertelt André. Hans trapt af een érg leuk grapje: ‘Inmiddels zijn er al vijf afgevallen. Ik ben alleen maar aangekomen.’ Haha, die Hans!

De bakkers gaan aan de slag met kogelgebak: dat kan eigenlijk alles zijn, als het maar ballen zijn. Nico zegt dat de chocola voor de ballen niet te dun moet zijn, dan kan het zomaar breken. Gwenn negeert dat volledig zoals we van hem gewend zijn en maakt veel te dunne bollen, waarvan de ene helft in de vorm achterblijft en de andere helft breekt. Maar, ere wie ere toekomt: hij weet er nog best wel wat creatiefs van te maken.

Precies zoals gepland

Na het succes van de biertaart en de amandellikeurtaart van Hans (zó slim!) kiezen vandaag meer bakkers voor ‘gezelligheid’ in hun gebak: Ine gaat voor mojito, Nico voor advocaat.

Ine neemt een risico door als enige geen chocola te gebruiken. Het betaalt zich uit, want eerlijk is eerlijk: haar mojitoballen zien er prachtig uit.

“Het lijkt een ontspannen programmaatje, maar dat is het zeker niet hè!” Mooi verwoord, André: deze zesde aflevering is het amusement inderdaad ver te zoeken met die gespannen, emotionele kandidaten en de moeilijke opdrachten. Niks ontspanning op de zondagavond (zeg ik terwijl ik languit op de bank onder een kleedje m’n kamillethee drink).

Hans is heel goed in chocola, dat blijkt maar weer. Zijn chocoladeballen zijn mooi, en lekker. Wat kan die jongen eigenlijk niet? Marjolein werkt een keer niet perfect netjes. Haar randjes zijn niet zo mooi afgewerkt, vindt Janny. Schokkend!

Even tussendoor een complimentje aan Nico voor de namen van zijn taarten: nadat hij vorige week al een taart ‘Feessie’ noemde noemt hij nu dit kogelgebak ‘Bal gebak’. Hahaha.

Technische opdracht: Malakoffs

Terwijl de kandidaten aan de slag gaan met Malakoffs (wat?) moeten Janny en Robèrt met de kano naar hun eigen tent. Hier kijk ik al naar uit sinds de vooraankondiging vorige week en het stelt zeker niet teleur: ik dacht dat het hand in hand over de oever wiebelen het hoogtepunt van mijn zondagavond zou worden, maar de slappe lach van Janny in die kano slaat alles. Hier kan je toch uren naar kijken?

<3

Goed, terug naar de bakkers. De opdracht om het deeg halfgaar te bakken roept vragen op. Marjolein snapt het wel: “Halfgaar is halfgaar toch?” Klopt. Verder hebben de bakkers geen idee wat ze aan de maken zijn. Is toch wel altijd het leukste bij zo’n technische opdracht.

De laatste tien minuten is het zoals elke week volop kliederen met chocola en room. Maar, ik moet zeggen, voor een technische opdracht met als thema ‘moeilijk’ zien de meeste baksels er prima uit. Alleen Marjolein voldoet ook bij deze opdracht niet aan de verwachtingen, en zij verliest deze technische opdracht. Oei!

De Malakoffs van Hans winnen. Hansie! Hansie! Hansie!

Spektakelstuk: Nougatine-bouwwerk

Een nougatine-bouwwerk? Robèrt legt uit: ‘Dat is een bouwwerk. Van nougatine.’ Ah. Hij moet er niet alleen mooi uitzien, maar ook lekker zijn. En blijven staan. Klinkt inderdaad moeilijk.

Hans is denk ik de liefste bakker ooit. Ine belt hem soms voor hulp als ze thuis staat te huilen in d’r keuken. Daartegenover helpt Ine Hans met ‘het leven’. Oké.

Na het eerste uur is er nog weinig bouwwerk te zien. Wel veel nougatine, en gloeiendhete karamel. En verbrande vingertjes.

Hans is om vijf uur opgestaan om z’n bouwwerk nog even te oefenen. Wat een fanatiekeling. Zelfs school staat even op een lager pitje, zegt-ie. Wauw.

Gwenn doet weer precies waar hij zelf zin in heeft en bakt vooral veel soezen i.p.v. nougatine

Na drieënhalf uur staan er toch echt vijf nougatine-bouwwerken. Pff. Dat van Marjolein staat wel een beetje op instorten. Ze geeft toe dat ze er niet zo van houdt als dingen niet zo gaan zoals ze wil. Daar hadden we in de afgelopen vijf afleveringen nou nog niks van gemerkt. Ondanks Marjoleins ontevredenheid vinden Janny en Robèrt haar bouwwerk gewoon weer prachtig – zoals elke week. Gaat toch ook wel een béétje vervelen dit.

Hier moet je je inderdaad wel echt voor schamen, Marjolein

Hans heeft op een of andere manier een belachelijk mooie molen van nougatine weten te bouwen. Z’n molen is nog lekker ook. Hansie! Hansie! Hansie! Nico had niet verwacht dat zijn bouwwerk echt geproefd zou worden. Hij heeft ‘m niet gemaakt om te eten. Daar is Janny natuurlijk niet van gediend en de jury stuurt Nico naar huis. De meesterbakker is – voor de derde (!) keer – Hans. Hansie! Hansie! Hansie!

Volgende week: de halve finale!