Na de moeilijke aflevering van vorige week en het afscheid van Nico gaan we deze week in vliegende vaart door naar de halve finale. Gwenn, Hans, Ine en Marjolein zijn de vier gelukkigen die nog altijd een werkblad in de witte tent ter beschikking hebben. Wie doorstaat deze zenuwslopende aflevering en krijgt een plek in de finale?

Aan het begin van de aflevering valt meteen op dat Marjolein nog bleker is dan normaal. Ine staat direct op standje hyperactief en kan niet geloven dat ze nog steeds deel uitmaakt van het programma. “Bizar. Dit had ik nooit gedacht!” Wij ook niet Ine, wij ook niet.

Signatuuropdracht: Saint-Honorétaart

Het thema deze week is ‘halve finale’, wat natuurlijk niet echt een thema is. Sowieso lijkt dit seizoen de inspiratie voor fatsoenlijke thema’s een beetje op. Het voordeel is dat werkelijk alle opdrachten bij dit thema passen. Daarom moeten de bakkers voor de eerste opdracht aan de slag met een Saint-Honorétaart: gebak uit de Franse keuken dat wordt gemaakt op een bodem van bladerdeeg met slagroom, waarop soesjes gevuld met banketbakkersroom worden gestapeld. Fun fact: de naam is ontleend aan de heilige Honoré van Amiens, de patroon van de banketbakkers.

De heilige Honoré veroorzaakt vooralsnog veel stress in de tent. Gwenn kan ineens twee dingen tegelijk, maar blijkt later een half uur te vroeg klaar te zijn. Ondertussen is er aan zelfvertrouwen geen gebrek bij Ine. Haar taart is volgens eigen zeggen zo lekker dat Robert hem in de winkel gaat verkopen. Toegegeven: het baksel ziet er heerlijk uit. Helaas voor Ine presteert de rest ook bovengemiddeld goed: zo krijgt Hans een tien met de griffel en een zoen van juffrouw Janny.

Dat was wel het toonbeeld van stress ja.

Technische opdracht: Esterhazy-torte

Door met de technische opdracht dan: een Hongaarse Esterhazytaart, gemaakt van lagen biscuit en crème. Bovenop de taart zit een laag fondant met een spinnenweb van chocolade daarin. Wat amandelschaafsel aan de zijkant en voilà, je hebt een heerlijk stukske Oost-Europees gebak!

Hans maakt al vroeg in het proces een cruciale fout: hij ziet het mengsel van amandelmeel en suiker aan voor enkel amandelmeel, waar hij vervolgens nog een enorme lading suiker aan toevoegt. OH MIJN GOD NIET NOG MEER SUIKER! Said no one ever.

Als het biscuit in de oven staat gaat iedereen rap aan de slag met de vulling. Dat is nog niet zo gemakkelijk: als je even niet oplet begint je crème te schiften. Hierbij wordt de kiem voor Hans’ drankmisbruik gelegd. Hij heeft zijn taart nog niet eens opgebouwd of hij verzucht al dat hij na afloop een flinke borrel nodig heeft. De andere kandidaten beamen dit en Ine begint weer te raaskallen over Hongaarse feestjes. Kom op tante Gezelligheid, er wacht nog een pannetje fondant op je.

André geeft nog even wat cruciaal bakadvies.

Dan is het tijd voor de uitslag en die is wat anders dan normaal: er is geen vierde plek, maar twee keer een derde plek, en wel voor Hans en Marjolein. Ook is er geen winnaar, maar delen Ine en Gwenn de tweede plek. Hier is Ine zo blij mee dat ze Hans bijkans van zijn kruk stoot. Eindelijk een soort van winst!

Spektakelstuk: taart met decoratiebeslag

De tweede dag start qua stand ongeveer gelijk aan de dag ervoor: iedereen heeft goed gepresteerd. Hans besluit de joker in te zetten en maakt een boerenjongenstaart voor André, in de hoop dat zijn stem ook een klein beetje meetelt. Gwenn maakt een ‘Ode aan Frankrijk’-taart en besluit tegelijkertijd alle chansons die hij kent voor te dragen. Hans wordt er vrolijk van. Ondertussen bouwt Marjolein een schwarzwalderkirschtorte van drie lagen. Hier heeft ze 21 spatels en 34 gardes voor nodig. André schiet direct te hulp en crosst met het golfkarretje naar de dichtstbijzijnde Cook&Co voor wat extra bakhulpmiddelen.

Ondertussen heeft Ine maximale stress bij het maken van haar ‘Back in Dubai’-taart en haalt ze de positiviteitsguru in zichzelf naar boven. Niet denken in beperkingen maar in mogelijkheden! Die mogelijkheden doen zich voor in de vorm van slagroom. Ach, slagroom is altijd een goed idee. Maar dan moet die slagroom wel hard willen worden… Is er al onderzoek gedaan naar wat deelname aan Heel Holland Bakt met je levensverwachting doet?

Janny blijkt ook een uitstekende bemiddelaar en amateurpsycholoog. Blijven ademen Ine!

Na veel zweet en tranen horen we eindelijk wie volgende week naar de finale gaan… tromgeroffel… Gwenn, Hans en Marjolein! Dat betekent dat we afscheid nemen van Ine. De koek was ook wel een beetje op voor onze hyperactieve stresskip. Desondanks heeft ze het ver geschopt. Volgende week gaan we het hoogtepunt van dit seizoen beleven! Tot dan bakmakkertjes.