Na acht weken van bakken, spuiten, opstijven, afkoelen, decoreren en proeven is bet eindelijk zover: de finale van dit vijfde seizoen Heel Holland Bakt! Wie zal Annemarie opvolgen, de winnares van vorig jaar? Zal Gwenn nog iets over zijn thuisland Frankrijk laten vallen? Zal Marjolein nog gestrest raken? En, het belangrijkst van alles: zal de oma van Hans er zijn?! Van de tien thuisbakkers aan het begin van dit seizoen zijn Gwenn, Marjolein en Hans over. Ik mis Ine.

Joh, is Gwenn Frans?

Signatuuropdracht: Empileurs

De bakkers moeten als eerste zes empileurs maken: gestapelde gebakjes. De bakkers zijn wel wat gespannen voor deze finale. Die finalestress uit zich bij Marjolein in bizárre dromen waarbij ze haar broodmandje moet vullen met een kokoslaag. Wat een lekker gek ding is het toch.

“Elk foutje zie je hè!” Robèrt vindt het een goed moment om de spanning nog even flink op te voeren. Ondertussen maakt André alvast afspraken over het afbreken van de tent. Gwenn en Hans helpen met de afbouw, Marjolein zorgt voor de plantjes tot volgend jaar. Goed geregeld.

Zonder de hysterie van Ine om ons af te leiden komt de ware aard van Marjolein sterker dan ooit naar voren: stress! Ze maakt tropische empileurs. Janny vindt ze verfijnd, en vindt de vulling mooi. Het honingboekje is wel wat plakkerig en te zoet. Robèrt vindt ook dat de honing iets overheerst, maar zoals we van haar gewend zijn heeft Marjolein heel netjes gewerkt.

Gwenn laat de verfijnde Franse patisserie voor wat het is met zijn extreem machtige chocolade-kersen-caloriebommetjes. Robèrt is niet echt onder de indruk. Hans probeert de boel te redden door zijn empileurs rondom een ananas neer te leggen voor die tropical vibe. Hoewel Janny en Robèrt het koekje met kokos lekker en bros vinden, vinden ze de bananencrème niet zo – daar verandert de ananas helaas niks aan.

Tandje erbij, bakkers! Dit is de finale!

Technische opdracht: kardinaalschnitten

In de technische opdracht moeten de bakkers twee kardinaalschnitten maken, binnen een uur.

Het is één van de favorieten van Robèrt (‘superlekker!’). De moeilijkheid zit ‘m in het bakken: het moet gaar zijn, maar niet droog. Dat is moeilijk omdat het biscuit tegelijk met het eiwit in de oven gaat,

Hans lijkt nogal schlanke schnitten voor ogen te hebben, in tegenstelling tot Gwenn en Marjolein: zijn intelligente manier van werken lijkt hem voor het eerst tegen te werken.

Hans snapt er sowieso niet veel meer van.

Spieken bij elkaar lijkt in deze staat van paniek ook totaal geen effect te hebben: met vijf minuten op de klok lijkt het allemaal nog nergens op. Hans z’n oma zou op dit moment zeggen ‘Ga jij je schoolgeld maar terughalen’. Topwijf.

Als de schnitten op een rij staan voeren André, Robèrt en Janny het volgende alleszeggende gesprekje:
André: Eerste indruk?
Robèrt: [lange stilte] Oké.
Janny: Ik zie veel vrije interpretatie.

Maar dan, wat een plottwist! Hans deed het als enige toch goed! Hans wint! Marjolein wordt tweede, Gwenn wordt laatste.

Spektakelstuk: Royal Wedding Cake

Op dag 2 moeten de bakkers een taart maken van minimaal drie lagen. Die taarten zullen verorberd worden door de vrienden en familie die voor de prijsuitreiking de tent komen opzoeken.

Marjolein is een beetje gestresst, geeft ze toe. Schokkend wel.

André houdt lekker luchtige gesprekjes met de finalisten, over trouwen en het huwelijk, als Gwenn ineens vertelt dat op de ochtend van zijn bruidsdag zijn vader overleed. Ach, wat verschrikkelijk.

Het medelijden met Gwenn is van korte duur als hij tijdens een hypergeconcentreerde stilte weer begint met zo’n héérlijke Franse chanson. HOUD JE KOP NOU EENS GWENN, WE WETEN DAT JE UIT FRANKRIJK KOMT.

Na drie uur zwoegen en zweten staan er dan toch drie prachtige, maagdelijk witte bruidstaarten en staat de jury klaar voor de aller-, allerlaatste beoordeling van dit seizoen.

De taart van Hans is rijk, volgens Janny. Veel boter, bedoelt ze daarmee (2 kilo, noemde Hans eerder al). De taart is goed van smaak, mooi om te zien, en een echte bruidstaart.

Janny vindt de chocoladelaag van Marjolein erg lekker, maar is minder enthousiast over de bananenlaag. Die vindt Robèrt ook niet zo. De taart is natuurlijk wel erg mooi.

De bruidstaart van Gwenn vindt Janny beeldschoon. Ze zou hem zelfs vragen een taart voor haar bruiloft te maken, als ze zelf nog eens zou gaan trouwen. Robèrt vindt de vulling verrukkelijk.

André is dat geouwehoer met de jury inmiddels meer dan zat – gelukkig is dit de laatste aflevering.

In heerlijk Oudhollands zomerweer staan de bezoekers te vernikkelen maar mogen uiteindelijk de tent in om te komen proeven. Ine is er ook, gelukkig – ik miste haar ontzettend deze week. Ondertussen gaat de jury in beraad over de winnaar van dit seizoen.

En ja hoor, ze is er: de oma van Hans! Ik ben ongeveer net zo trots op Hans als zijn oma, denk ik.

Ik ook, oma, ik ook.

Voor de feestelijke uitslag mag iedereen weer terug de regen in, lekker genieten van de Hollandse zomer. André maakt op de valreep eindelijk nog de ‘met de Franse slag’-opmerking over de bakstijl van Gwenn.

En dan, uiteindelijk, het verlossende woord: HANS WINT!

Oké, nog één keer met z’n allen dan: Hansie! Hansie! Hansie!
Tot volgend jaar!